Zweminstructeur Camila uit Purmerend zwemt de Nijl over


Camila Schoenmaker uit Purmerend zwemt de Nijl overDe Nederlandse ambassadeur in Soedan, Susan Blankhart, zwemt op 21 november de Nijl over. Ze doet dit samen met Camila Schoenmaker en Greetje Kooistra van de Dutch Don’t Drown Foundation. Hiermee willen ze aandacht vragen voor het enorme aantal verdrinkingen in Soedan. Camila is zweminstructeur van het Leeghwaterbad in Purmerend.

Ze willen laten zien dat verdrinking verminderd kan worden door het aanbieden van basaal zwemonderwijs. Het is tevens de start van een programma waarbij zwemonderwijs wordt geïntroduceerd. Het ‘Crossing The Nile’- Event wordt georganiseerd door de Nederlandse ambassade in Soedan met als partner de Engelse NGO, The Nile Swimmers.

Het ‘Crossing The Nile’-Event draait naast de aandacht voor verdrinkingen om women empowerment. Er zwemmen alleen Sudanese en Nederlandse vrouwen de Nijl over, demonstraties van zwemonderwijs zullen gegeven worden door vrouwen en er zal een vrouwelijke artiest optreden.

Ramp van ongekende omvang

Verdrinking in ontwikkelingslanden is een humanitaire ramp van ongekende omvang. Naar schatting komen er jaarlijks wereldwijd 1.2 miljoen mensen om als gevolg van verdrinking. Daarmee is dit wereldwijd een probleem voor de volksgezondheid en op twee na de belangrijkste onnatuurlijke doodsoorzaak. De Dutch Don’t Drown Foundation is in 2014 opgericht met als doel wereldwijd het aantal verdrinkingen terug te dringen.

Vaccin tegen verdrinking

Een simpele maatregel om het verdrinkingsaantal terug te dringen is het verzorgen van zwemlessen. In Nederland de gewoonste zaak van de wereld; in veel landen een onbekend verschijnsel. De Dutch Don’t Drown Foundation organiseert in de risicolanden zwemonderwijsprojecten en leidt lokale zwemonderwijzers op zodat zwemonderwijs na beëindiging van het project voort blijft bestaan. U kunt de DDDF ondersteunen via www.dutchdontdrown.nl.