Zomerse Zaterdag in de Zuidersteeg in het teken van Japan


Zaterdag 12 augustus staat de Zomerse Zaterdag in het teken van Japan. De rode loper gaat uit voor Pieter Kranenborg. Kranenborg woonde een half jaar in Tokyo. Hij is de jongste debutant ooit bij de gerenommeerde uitgeverij Van Oorschot. In 2015 won hij de Hollands Maandblad Aanmoedigingsbeurs. Ook is er een leuke workshop bloementaart maken, en een workshop origami.

 

In het juryrapport stond: ‘Pieter Kranenborg is een opmerkelijk geval. Niet slechts omdat hij welhaast aanstootgevend jong is, maar vooral omdat hij op zijn afgunst opwekkende leeftijd zo verbluffend volwassen weet te schrijven. Hij toont een beheersing van toon en timbre waar menig gerijpte auteur decennia ploeteren voor nodig heeft.’

Kranenborg woonde een half jaar in Tokyo en gebruikte die tijd als inspiratiebron voor verhalen in zijn debuutbundel Astronaut.  In vrijwel al zijn verhalen worden mensen beschreven die zich verplaatsen. Hij schrijft over lifters, een wandelaar, een astronaut, een privéchauffeur en een trambestuurder. Telkens worden ze geconfronteerd met iets waar ze nog niet bekend mee waren voordat ze vertrokken. In ieder verhaal weet hij de juiste lichte toon te raken en de lezer te verbinden met zijn personages.

Eén van de verhalen begint zo: ‘Mijn vader is een astronaut, ik heb een buurmeisje gehad dat ’s nachts Debussy speelde, en mijn broer woont in Zweden. Een van de drie dingen is niet waar. Waar zal ik mee beginnen?’

Aanschuiven bij Pieter op het Leestekenterras kan om 14.00 uur. De toegang is gratis.

Bloemtaart maken

Eerder op de dag, om 11.00 uur, kunt u deelnemen aan een leuke workshop bloementaart maken. Op een simpel bord schikt u bloemen met korte stelen tot een prachtig kleurig geheel in de vorm van een taart. De workshop wordt georganiseerd door Madelief, maar vindt plaats bij Studio Ne9en in de Nieuwstraat. De kosten bedragen €25,00 en dat is inclusief bloemen, koffie en iets lekkers.

Origami

Creatief bezig zijn op zijn Japans kan om 15.30 uur. Dan geeft Evelien Poels een workshop origami. Zowel volwassenen als kinderen zijn welkom om een superleuke boekenlegger te komen vouwen! Toegang gratis.