Zomerlezen: Laat je kind lezen tijdens de vakantie!


De zomervakantie op de basisschool is begonnen. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die niet lezen tijdens de zomervakantie 1 a 2 Avi-niveaus terug kunnen vallen in hun leesontwikkeling. Dit wordt ‘zomerverval’ of ‘zomerdip” genoemd. Zomerverval kan eenvoudig worden tegengegaan. Als kinderen tijdens de zomervakantie regelmatig lezen is er geen sprake van terugval.

Tips tegen een zomerdip

De Bibliotheek heeft de volgende oproep voor de ouders: Stop zelf niet met lezen! Laat je kind zien dat lezen leuk is en juist iets is wat je voor je plezier doet, dus geef het voorbeeld. Pak lekker je favoriete boeken in (of gooi je ereader vol uit de VakantieBieb) en ga bij de tent zitten lezen.

Neem kinderboeken mee. Ga voor de vakantie samen naar de Bibliotheek en laat je kind zelf een stapel boeken uitkiezen. Is een boek nog te moeilijk? Geen probleem! Deze kan je samen lezen of voorlezen.

Bieb is gratis voor kinderen

Tot 18 jaar kunnen kinderen gratis lid worden van de Bibliotheek en te laat terugbrengen van boeken kost voor kinderen ook geen geld. Volwassen kunnen per maand lid worden voor slechts € 4,= of lenen zonder abonnement met de Biebapp. Kijk op www.bibliotheekwaterland.nl.

De Bibliotheek is open tijdens de vakantie

Er is een Bibliotheek in Beemster, Edam, Landsmeer, Purmerend en Volendam.

Tijdens de zomervakantie kun je in al deze vestigingen van Bibliotheek Waterland terecht. Voor een paar bibliotheken gelden zomertijden. Check de tijden en adressen op www.bibliotheekwaterland.nl