Ze noemen me Baboe, aangrijpende film over Nederlands-Indië


Nederlands-Indië, jaren dertig. De Javaanse Alima gaat als kindermeisje (baboe) in dienst bij  een Nederlands gezin. Haar aangrijpende relaas is letterlijk het verhaal van velen. Regisseur Sandra Beerends sprak talrijke baboes, nabestaanden en Nederlanders die als kind een baboe hadden, en stelde uit die gesprekken de getuigenis van Alima samen. Beerends weet uit maar liefst 179 zwijgende zwart-witfilms uit de archieven van Eye Filmmuseum en Beeld en Geluid een handzame, persoonlijke en vaak pijnlijke confrontatie met de geschiedenis te kneden.

 

‘Ze noemen me Baboe’ vertonen we in samenwerking met het Purmerends Museum, bij de tentoonstelling ‘De vergeten oorlog. Indische verhalen.’ die nog te zien is tot 29 november 2020.

In het Nederlands-Indië van de jaren dertig gaat de Javaanse Alima als kindermeisje (baboe) in dienst bij een Nederlands gezin. Haar aangrijpende relaas, in ‘Ze noemen me Baboe’ op melancholieke toon voorgedragen door actrice Denise Aznam, is letterlijk het verhaal van velen. Regisseur Sandra Beerends sprak talrijke baboes, nabestaanden en Nederlanders die als kind een baboe hadden, en stelde uit die gesprekken de getuigenis van Alima samen. De precies daarbij passende, meestal zwijgende zwart-witbeelden vond Beerends in de archieven van onder meer Eye Filmmuseum en Beeld en Geluid. Door de combinatie van beelden en gesprekken en het uitgekiende geluidsontwerp, wekt het project bewondering. Knap, dat Beerends uit maar liefst 179 films zo’n handzame, persoonlijke en vaak pijnlijke confrontatie met de geschiedenis wist te kneden.

In de publieks-top-10 van het documentairefestival IDFA prijkt ‘Ze noemen me baboe’ op de vierde plaats. En werd daarmee de hoogstgewaardeerde Nederlandse film van het festival. Ze noemen me Baboe – Sandra Beerens, Nederland, 2019, 78’.

Draaidag: Dinsdag 6 oktober 2020. Aanvang 13.30 en 20.30 uur. Zaal open resp. 13.15 en 20.15 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren verplicht: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/405/17/ze_noemen_me_baboe