World Clean Up Day Purmerend/Beemster


Op 21 september is het World Clean Up Day en zal in zo’n 160 landen op de wereld het zwerfafval worden opgeruimd. Uiteraard zullen Purmerend en Beemster ook inhaken.

Dit jaar is ervoor gekozen om zwerfaval op te ruimen op het water. Het centrale opstappunt voor Purmerend en Beemster is in de haven aan het Whereplantsoen in Purmerend. Daar liggen kano’s en sup’s, schepnetten, grijpers en vuilniszakken klaar voor de deelnemers.  Om 10.00 uur geven de wethouders Paul van Meekeren, gemeente Purmerend en mevrouw Aagje Zeeman, gemeente Beemster in de haven gezamenlijk het startschot.  Om 12.00 uur wordt de opruimactie afgesloten.

Aanmelden

Om de dag tot een succes te maken is een grote deelname belangrijk. Dus vraag familie, kinderen, buren en vrienden om mee te doen en help samen Purmerend en Beemster schoon te maken en te houden. Maak samen het verschil! Aanmelden kan via www.schonernoordholland.nl. Deelnemers ontvangen dan tijdig de benodigde informatie.

Maak samen het verschil!

Zwerfafval wordt een steeds groter probleem. Het is inmiddels een van de grootste irritaties onder inwoners. Het zorgt voor een onveilig gevoel en vermindert het welzijn. Waar zwerfafval ligt, wordt meer zwerfafval neer gegooid. Bovendien is zwerfafval, waaronder plastic en blikjes, ook een toenemende bedreiging voor de gezondheid van mens en dier. Een sigarettenpeuk blijft 2 tot 12 jaar in het milieu, een blikje 50 jaar en plastic oneindig. En dus is actie hard nodig. Purmerend en Beemster organiseren deze World Clean Up Day samen met Schoner Noord-Holland die zich inzet voor een provincie zonder zwerfafval.

Samenwerken

Voor de World Clean Up Day is samenwerking gezocht met verschillende partijen. Stichting Jeelink sponsort met koffie en koek. Jeelink is een duurzaamheidsformule die staat voor verbinding tussen mens, product en maatschappij. SodaStream trakteert de deelnemers op een fraaie ‘My Only Bottle’.  SodaStream helpt mee aan een wereld zonder wegwerpplastic. Een herbruikbare fles bespaart duizenden wegwerpflesjes. De My Only Bottle is een herbruikbare fles voor zowel plat als bruisend water. SodaStream vindt het als organisatie heel belangrijk om dit soort lokale en regionale initiatieven te ondersteunen. Ieder individu kan een belangrijk verschil maken om wegwerpplastic te reduceren. Juist daarom maakt SodaStream zich hard voor de World Cleanup Day’ De organisatie van deze clean up ochtend is daarnaast mede mogelijk gemaakt door de Watersportvereniging Purmerend en Spurd.

Meer informatie vindt u ook op www.purmerend.nl en www.beemster.net. Of volg de social media van de gemeenten en Schoner Noord-Holland.