Workshops acteren – en niet alleen voor mensen met talent


kleintheater de speelzaal aan de violenstraat in purmerend“Goed acteren is echt niet alleen voor mensen met  talent. Acteren gaat voor een groot deel over technieken, kennis en zelfbewustzijn”, vertelt regisseur en actrice Debby Dubbeld. “Dit is gewoon te leren of verder te ontwikkelen. En dat is nog leuk ook!” Daarom start zij in het voorjaar met een serie van 4 workshops voor amateurspelers. Gewoon, in kleintheater ‘De Speelzaal’ in de Violenstraat te Purmerend.

De workshops Authentiek Acteren zijn bedoeld voor amateurspelers van toneelverenigingen en theatergroepen, voor theatersporters en musicalacteurs uit de regio die hun spelkwaliteiten willen verbeteren.

Debby DubbeldAuthentiek betekent letterlijk: dicht bij jezelf staan, echt, betrouwbaar, niet vervalst, geloofwaardig. Het wil ook zeggen dat je voor de dag komt, dat je jezelf laat zien. Acteren gaat om geloofwaardigheid, en over wat er tussen mensen gebeurd. De toeschouwer is alleen oprecht geboeid als de personages op toneel geloofwaardige personen zijn. Zowel in drama als in komedie.  Maar wanneer ben je nu geloofwaardig? Wanneer niet? Waarom is dit zo? Hoe kun je een meer geloofwaardig acteur worden?

Vier weekenden spelplezier

De workshops worden verspreid over vier weekenden van april tot en met juni 2015. Ervaring opdoen, bewustwording en plezier zijn de pijlers van deze workshops. Ze kunnen samen, maar ook volledig los worden gevolgd. Ieder weekend ligt het accent op een ander onderdeel van het acteren, maar steeds zal de geloofwaardigheid voorop staan. Omdat het eerste weekend in het teken staat van het ontdekken hoe ‘geloofwaardigheid’ werkt, is het een pré om deze bagage mee te kunnen nemen in een van de andere workshopweekenden, maar niet onmisbaar.

Debby Dubbeld

Debby Dubbeld zette haar eerste stappen op toneel op vierjarige leeftijd. Ze werd verpleegkundige maar het acteren heeft haar daarnaast nooit meer losgelaten. Zo speelde zij onder meer grote rollen in openluchtvoorstellingen voor Staatsbosbeheer en in verschillende musicals. In 2006 hakte ze de knoop door, nam afscheid van de zorg, en volgde alsnog een beroepsopleiding tot acteur. In 2010 studeerde ze af. Al tijdens haar opleiding werd ze gevraagd om in ‘Hamlet’ te komen spelen bij Het Roesttheater, en sindsdien is ze te zien in tv-commercials, films en theaterstukken. Sinds 2011 werkt ze veelvuldig als regisseur en spelcoach, bewerkt scripts en schrijft nieuwe  toneelstukken.

Meer informatie en aanmelden

In de weekendworkshops wordt gewerkt in kleine groepen van minimaal 6 en maximaal 10 personen.

  • 04 – 05 april 2015 –  Workshop Geloofwaardigheid: neem jezelf mee op het toneel
  • 25 – 26 april 2015  – Workshop Improviseren
  • 30 – 31 mei 2015 – Workshop Omgaan met tekst
  • 13 – 14 juni 2015 – Workshop Spelen zonder tekst

De workshops worden gegeven van 10.00 – 16.30 uur in kleintheater ‘De Speelzaal’, Violenstraat 6 in Purmerend. De kosten voor een weekendworkshop zijn 120 euro p.p. inclusief koffie en thee.

Lees meer over inhoud van de workshops en wijze van aanmelden op debbydubbeld.nl of stuur direct een e-mail naar Debby Dubbeld, info@debbydubbeld.nl.