Winterse vaartocht langs duizenden vogels in de Eilandspolder


smienten in de eilandspolder bij purmerend - Fotograaf Joke Huijser-Spekken.Ook in de winter is de Eilandspolder prachtig. Op het gras zitten duizenden vogels bij elkaar. Waaronder smienten, ganzen, kieviten en goudplevieren. U kunt het zien tijdens een vaartocht van Landschap Noord-Holland op zondag 11 januari van 11.00-13.00 uur. (Foto Joke Huijser-Spekken).
Ook zonder ijs is de Eilandspolder in de winter prachtig. Het eeuwenoude landschap met z’n dorpjes, weilanden en water wordt zorgvuldig gekoesterd. En in de winter zitten er zelfs meer vogels dan tijdens het broedseizoen. Er zijn nu veel smienten te zien. Een prachtige eend, vooral de mannetjes met hun geelbruine kop. Ze eten gras en houden van water en voelen zich daarmee in de Eilandspolder in hun element. Soms zitten er wel duizend bij elkaar. Als die opvliegen is dat een schitterend gezicht.

Ook ganzen, kieviten en goudplevieren voelen zich thuis in dit natuurgebied. Maar niet altijd! Af en toe ontstaat er paniek. Dat gebeurt als de slechtvalk in aantocht is. Met een vaart van soms wel 200-260 kilometer per uur is het de snelste jager ter wereld. De vogel stort zich in een duikvlucht op de prooi, die meestal op slag dood is.

Informatie

  • De vaartocht is op zondag 11 januari van 11.00-13.00 uur
  • Trek warme kleding aan! Het is handig om een verrekijker mee te nemen.
  • Het startpunt is de werkschuur de Molenaar, Oudelandsdijk 1a ten zuiden van Driehuizen.
  • Aanmelden is nodig en kan via www.gaatumee.nl  Bel voor meer bijzonderheden met 088-0064455 (tijdens kantooruren). Kosten € 12-, Beschermers € 7,50. Kinderen tot 12 jaar € 8,-, van Beschermers € 5-.