Wijkjury Purmerend kiest Decemberdagen als favoriete voorstelling


De wijkjury Purmerend heeft unaniem de toneelvoorstelling Decemberdagen van Rudolphi Producties/Bijlmer Parktheater gekozen tot haar favoriete voorstelling van het seizoen 2019-2020.

De voorstelling is gemaakt door Esther Duyker (tekst), Jette Derlagen (regie) en de actrices Helen Kamperveen, Manoushka Zeegelaar Breeveld en Noah Blindenburg.

Reacties van de negen juryleden: “Een mooi en spannend verhaal waarin je meegenomen werd en dat aanzette tot nadenken. Mooi taalgebruik. De voorstelling had meerdere lagen en was op vele momenten ontroerend, waarbij ook de humor niet was vergeten.” Taal, maar vooral ook de geschetste situaties kwamen de Surinaamse leden van de jury heel bekend voor.

“Er was een mooie rolverdeling tussen de drie gedreven actrices. Er werd heel goed geacteerd en gezongen door drie sterke vrouwen.”

“Complimenten ook voor de decorontwerper. Er was een verrassend en uiterst functioneel toneelbeeld dat zeker bijdroeg aan de beleving van de voorstelling.

De wijkjuryleden zijn o.a. geselecteerd op het feit dat ze weinig of geen theaterervaring hebben. Zij zijn het er over eens dat de programmeurs een heel mooie keuze gemaakt hebben. Alle voorstellingen werden goed gewaardeerd en vooral ook de diversiteit,  waardoor een mooi beeld ontstond wat theater allemaal te bieden heeft.

Door de Corona Crisis verliep dit theaterseizoen anders dan gedacht. Van de 12 voorstellingen in Theater de Purmaryn en Theater De Verbeelding zijn er uiteindelijk 7 gezien. De jury wilde toch tot een beoordeling komen.

De Wijkjury in 2020 -2021

Omdat de het programma voor 2019–2020 maar half afgewerkt is krijgen de huidige juryleden de kans gegeven om ook volgend jaar deel van de jury te zijn. Zes (mogelijk 7 ) hebben aangegeven dat wel te willen. Het is dan de bedoeling de jury uit te breiden tot 12 leden.

Maar Corona heeft alles onzeker gemaakt. Theaters hebben straks rekening te houden met de 1,5 meter regel. Dat betekent dat in de zaal van De Verbeelding nog maar 27 toeschouwers toegelaten kunnen worden. Ook in de zalen van de Purmaryn kunnen veel minder bezoekers toegelaten worden. Een alternatief plan wordt nog besproken.