Werk ohne Autor – van Florian Henckel von Donnersmarck (Das leben der anderen)


De regisseur van DAS LEBEN DER ANDEREN is terug. In WERK OHNE AUTOR groeit Kurt tijdens de oorlog op in Duitsland. Al heel vroeg wordt duidelijk dat Kurt over een kunstzinnig talent beschikt. Zijn tante neemt Kurt daarom mee naar musea. Zelf kampt ze met psychische problemen en daar houden de nazi’s niet van….

Kurt belandt op een kunstacademie in Oost-Duitsland en daar dient hij mee te gaan in de door de communistische overheid opgelegde kunstbeoefening. Dat houdt in dat de individualiteit van de kunstenaar onderdrukt dient te worden. Op de academie ontmoet hij Elisabeth, de twee worden op slag verliefd. Elisabeths vader, professor Seeband, is niet onder de indruk van Kurt, hij is hem liever kwijt dan rijk. De dubieuze rol die Seeband tijdens de Tweede Oorlog speelde, achtervolgt hem als een schaduw. Als Kurt zichzelf en de ware kunst ontdekt, heeft dit ook implicaties voor Seeband. – Werk ohne Autor – Florian Henckel von Donnersmarck, Duitsland / Italië, 2018, 188’.

Draaidagen: Vrijdag 22 en zaterdag 23 maart 2019. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 19.45 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/303/17/werk_ohne_autor