Watstaatdaer: oefenen met het lezen van oude handschriften Waterlands Archief


TimeStamp:2020/02/28 13:52:35.000, Protocol:email, Destination:[m.kors@waterlandsarchief.nl]

Het Waterlands Archief is gestart met deelname aan de online oefentool voor het lezen van oude handschriften: www.watstaatdaer.nl. Deze toegankelijke website is bedoeld voor iedereen die spelenderwijs wil kennismaken met oude handschriften en archiefbronnen. En voor (beginnende) onderzoekers en studenten die het lezen van oude handschriften willen oefenen.

 

De website bevat inmiddels vele teksten uit de 15e tot en met de 20ste eeuw, van moeilijk tot makkelijk. Naast volledige teksten waarmee geoefend kan worden zijn er ook oefeningen (bijv. met plaatsnamen en beroepen), paleopuzzels en is er een forum. Er zijn bovendien grappige animaties opgenomen over de geschiedenis van het schrift en het ‘letters proeven’.

 

Het Waterlands Archief is op Goede Vrijdag j.l. gestart met het aanleveren van teksten voor de website. Inmiddels zijn vier van onze teksten geplaatst. Dat zijn een Paaswens uit Broek in Waterland (1764), een keur (verordening) over het verplaatsen van de kalvermarkt in Purmerend (1696), een briefje van zijn oma, ontvangen door Piet Grandiek uit Wormer, dwangarbeider in Duitsland (1944) en een notariële akte over de export van Edammer kaas naar Bordeaux (1748). Vanzelfsprekend zijn de teksten afkomstig uit onze regio.

 

Elke week plaatst het Waterlands Archief een nieuwe tekst op Watstaatdaer (m.u.v. de juli en augustus). Nieuwsgierig geworden? Neem een kijkje op www.watstaatdaer.nl.