Wat mag er in de nieuwe verzamelcontainers voor plastic/lege pakken?


logo gemeente purmerend 200De gemeente plaatst in november extra verzamelcontainers voor plastic afval/lege pakken. De bakken worden zoveel mogelijk naast de bestaande glascontainers geplaatst. Door deze extra voorziening raakt de restafvalcontainer veel minder snel vol.

Eind november staan alle bakken op hun plek. De exacte locaties staan op www.purmerend.nl/plastic.

Wethouder Mario Hegger: ‘Zoals we weten is veel verpakkingsmateriaal van plastic gemaakt. Dit heeft een groot aandeel in het restafval omdat het veel volume geeft. Sinds we het bij ons thuis apart houden, merk ik pas hoeveel ruimte het eigenlijk scheelt in de restafvalbak. Dit heeft mij enorm verrast.’

Campagne
Het plaatsen van de containers loopt gelijk met de campagne ‘Ons plastic heeft waarde. Houdt u het ook apart?’. Met deze campagne vraagt de gemeente aandacht voor het belang van het scheiden van plastic. Plastic afval wordt nog onvoldoende gescheiden van het restafval. Dat is zonde, want zo gaat veel herbruikbaar afval verloren.

Wat mag er in de plasticbak?
Plastic bakjes, bekers, flacons en flessen frisdrank, maar ook pakken van vruchtensap, zuivel en pastasaus. Een volledige opsomming staat op www.purmerend.nl/plastic.
Het plastic afval kan men – in bijvoorbeeld een plastic tas of vuilniszak – kwijt in een van de verzamelcontainers. De containers zijn voorzien van een grote inwerpklep.

Belang afval scheiden
In Nederland gebruiken we per jaar meer dan 563 miljoen plastic verpakkingen. Dit is zo’n 35 kilo per persoon per jaar. Hiervan wordt maar 6 kilo plastic gescheiden ingeleverd. Dat is jammer, want zo’n 80% van het gescheiden, ingezamelde plastic wordt hergebruikt voor nieuwe producten zoals broodtrommels, bermpaaltjes en frisdrankflesjes.