Wandelen langs de Joodse geschiedenis van Edam


Het Waterlands Archief in Purmerend heeft een digitale wandelroute ontwikkeld over de Joodse geschiedenis in Edam. Zestien punten op de route van circa 2,4 kilometer vertellen over het Jodendom in Edam vanaf de zeventiende eeuw tot en met de twintigste eeuw. De route begint en eindigt in de Hoogstraat.

De tocht voert langs de uit 1792 daterende Joodse begraafplaats.  Niet alleen Joden uit Edam maar ook uit de omgeving vonden er hun laatste rustplaats. In het oude Joodse begraafregister dat bewaard wordt bij het Waterlands Archief staan hun namen genoteerd. Op de route is verder onder andere gelegen aan de Lingerzijde het woonhuis, annex synagoge-aan-huis van de familie Berlijn, en in de Hoogstraat de slagerij van de Joodse familie Hart. Vanzelfsprekend komen de wandelaars ook langs de struikelstenen die in 2018 werden gelegd, ter gedachtenis aan de eenentwintig Edammer Joden die in Duitse concentratiekampen waren vermoord.

De wandelroute Joodse geschiedenis van Edam is te vinden op de volgende website: www.waterlandopdekaart.nl in het ‘Menu’ onder ‘Wandel- en fietsroutes’. De route kan worden geprint of met de mobiel of tablet worden gelopen en is voorzien van een plattegrondje.

Extra informatie over het ‘Jodendom in Waterland’ is te vinden onder dit thema op de educatieve website van het Waterlands Archief: www.geschiedenislokaalwaterland.nl.

Meer weten over het Waterlands Archief? Zie: www.waterlandsarchief.nl