Wandelen en varen in de natuur rond Purmerend


009.047a De Lei, Jos TeeuwisseJuni: een heerlijke maand. De natuur bloeit, jong grut overals waar je kijkt. Het Landschap Noord Holland heeft in deze voorjaarsmaand diverse excursies te voet en op het water op het programma staan in de Hempolder en Eilandspolder.

Zondag 7 en 14 juni: In de Hempolder wemelt het van de weidevogels

Kemphaan-01klein, Stijn van Belleghem De Hempolder bij Akersloot is een geweldige plek om weidevogels te kunnen zien. Buitelende kieviten, roepende grutto’s en zenuwachtige tureluurs. Hier broeden nog ouderwetse aantallen weidevogels en zelfs de kemphaan komt er voor. Dat is in Nederland heel bijzonder, want deze soort is vrijwel overal verdwenen. Het heeft onder meer te maken met de hoge waterstand in het gebied en weilanden vol kruiden. Ook maaien de boeren laat in het voorjaar zodat jonge weidevogels veilig kunnen opgroeien. En met het Alkmaardermeer in de buurt beleeft u de openheid van het prachtige Noord-Hollandse landschap optimaal. Tijdens de excursie maken we een wandeling over de dijk. Vanaf die plek laten de vogels in het natuurgebied zich prachtig bekijken. We nemen ook een kijkje bij de vogelhut waar een plas altijd vogels trekt. Aanmelden is noodzakelijk. Dat kan via www.gaatumee.nl of bel 088-0064455.

 • Tijd: 10.00-12.00 uur.
 • Vertrekpunt: Werkschuur de Dodde, Hemweg 1 in Akersloot.
 • Kosten: € 7,-, Beschermers € 4,-. Kinderen tot 12 jaar € 3,-, van Beschermers € 2,-.

 

Zondag 7 en 14 juni: Beleef het broedseizoen in de Eilandspolder!

Kluut..19klein - Joke Huijser-SpekkenAls u in alle rust door de Eilandspolder vaart, beleeft u de natuur van heel dichtbij. Alle weidevogels hebben nu jongen en sommige kunnen al vliegen. Een gevaarlijke periode, want overal loeren gevaren. Bijvoorbeeld in de lucht waar de bruine kiekendief soms overvliegt. Met veel geroep en duikaanvallen proberen de weidevogels gezamenlijk het gevaar te verdrijven. Een heel spektakel! We varen ook naar een stukje plas-dras waar meestal kluten zijn te vinden. Prachtige vogels! In de buurt nestelen vaak visdiefjes. Af en toe komt er eentje aanvliegen met een visje voor de pullen. Onderweg stappen we even uit voor een korte wandeling door het Uilenbosje waar we allerlei zangvogels kunnen zien en vooral horen. Aanmelden is noodzakelijk. Dat kan via www.gaatumee.nl of bel 088-0064455.

 • ijd: 10.00-12.00 uur.
 • Vertrekpunt: Werkschuur Eilandspolder, Oudelandsdijk 1a, 1844 KN  Driehuizen.
 • Kosten: € 12,-, Beschermers € 8,-. Kinderen tot 12 jaar € 7,50, van Beschermers € 5,-.


Vrijdag 19 juni: Vleermuizen in de Eilandspolder

Nu voor de weidevogels het broedseizoen grotendeels achter de rug is gaan we eens op zoek naar andere soort: Vleermuizen. Het zijn de enige zoogdieren die kunnen vliegen. Ze staan bekend als mysterieus, ook omdat ze alleen ’s avonds en ’s nachts rondvliegen. Als de schemering valt komen ze tevoorschijn en gaan ze op jacht naar insecten. Ze kunnen er iedere nacht honderden vangen en zijn daarmee erg nuttig. Als ze vliegen laten ze een geluid horen dat weerkaatst op rondvliegende insecten. Zo kunnen ze hun prooi lokaliseren en vangen. Voor het menselijk oor is het geluid te hoog om waar te nemen. De gids maakt het voor ons hoorbaar met een apparaat dat hij bij zich heeft, de batdetector. Omdat iedere soort een eigen geluid voorbrengt kunnen we ze op naam brengen. Is het een laatvlieger, of een watervleermuis misschien? In de lichtbundel van een sterke lamp zijn ze soms mooi te bekijken. Met wat geluk zullen we deze avond meerdere soorten vleermuizen ontmoeten. Aanmelden is noodzakelijk. Dat kan via www.gaatumee.nl of bel 088-0064455.

 •  Tijd: 21.30-00.00 uur.
 • Vertrekpunt: Werkschuur Eilandspolder, Oudelandsdijk 1a, 1844 KN  Driehuizen.
 • Kosten: Volwassenen € 12,-, Beschermers € 8,-. Kinderen tot 12 jaar 7,50, van Beschermers € 5,-.

 

 Zaterdag 27 juni: Midzomernacht in de Eilandspolder

 Net na de kortste nacht van het jaar. U merkt het al, de lucht is zacht en het blijft lang licht. We nemen u mee aan boord van onze fijne excursieboot. Het is vooral een avond om te genieten van het licht dat over gaat van dag naar nacht. Samen met de gids gaan we geluiden van de natuur herkennen. Zo wordt deze bijna kortste nacht de bijzonderste nacht van het jaar. Aanmelden is noodzakelijk. Dat kan via www.gaatumee.nl of bel 088-0064455.

 • Tijd: 22.00-00.00 uur
 • Vertrekpunt: Werkschuur Eilandspolder, Oudelandsdijk 1a, 1844 KN  Driehuizen.
 • Kosten: Volwassenen € 12,-, Beschermers € 8,-. Kinderen tot 12 jaar 7,50, van Beschermers € 5,-.

 

Zondag 28 juni: Rovers in de Eilandspolder

Veel liefhebbers van weidevogels zouden het liefst zien dat ze er niet waren: de dieren die er graag met een ei of pul vandoor gaan. Dat kunnen zoogdieren zijn zoals hermelijn, bunzing of vos. Maar natuurlijk ook bruine kiekendief of zwarte kraai. Toch vervullen deze dieren een belangrijke rol in de natuur. Tijdens de excursie hoort u waarom ze nuttig zijn. Landschap Noord-Holland probeert natuurlijk wel een handje te helpen om te zorgen dat de weidevogels voldoende jongen krijgen. De gids legt tijdens de rondvaart uit hoe dat gebeurt. En natuurlijk gaan we onderweg eens kijken of we roofdieren tegen komen of hun sporen kunnen ontdekken.

 • Tijd: 10.00-12.00 uur.
 • Vertrekpunt: Werkschuur Eilandspolder, Oudelandsdijk 1a, 1844 KN  Driehuizen.
 • Kosten: € 12,-,Beschermers € 8,-. Kinderen tot 12 jaar € 7,50  van Beschermers € 5,-.

Foto’s:

 • Kemphaan. Fotograaf: Stijn van Belleghem
 • Kluten. Fotograaf: Joke Huijser-Spekken.
 • De Lei. Fotograaf: Jos Teeuwisse.