VHP presenteert Geschiedenis van de IJ-Tunnel


De Vereniging Historisch Purmerend (VHP) organiseert op woensdag 20 maart a.s. de  lezing/beeldpresentatie Geschiedenis van de IJ-Tunnel. Presentator is Harry Bijl.

 

Op 30 oktober 1968 opende Koningin Juliana de IJ-tunnel. Vijftig jaar later is de IJ-tunnel nog steeds een belangrijke levensader, de verbinding tussen Noord en Zuid, waar dagelijks bijna 40.000 voertuigen passeren. In zijn lezing gaat Harry Bijl in op het belang van de tunnel voor Amsterdam en de Amsterdammers. Hij vertelt over de geschiedenis van de IJ-tunnel – die teruggaat tot het eerste plan voor een vaste oeververbinding uit 1839 – aan de hand van ontwerpen, rapporten, raadsbesluiten, ministeriële brieven, krantenverslagen e.d. Het is het verhaal van visionairs, ingenieurs en ondernemers die met de meest uiteenlopende plannen kwamen. Het is ook het verhaal van de gemeente Amsterdam, die eerst met moeite overtuigd kon worden en later op het scherpst van de snede met de regering in Den Haag streed om ‘onze Amsterdamse tunnel’ te mogen bouwen. Voor wie de totstandkoming ervan heeft meegemaakt, is de IJ-tunnel ‘een monument onder het IJ’. Harry Bijl illustreert zijn verhaal met tekeningen van nooit gerealiseerde plannen, foto’s van de bouw, oude Polygoonjournaals en natuurlijk… de IJ-tunnelmars.

Deze lezing/beeldpresentatie is op vertoon van de lidmaatschapskaart gratis toegankelijk voor leden van de VHP; voor niet-leden bedraagt de toegang 3,50 euro.

De presentatie vindt plaats op 20 maart bij Spijkerman Eten en Drinken, Neckerdijk 1 en begint om  20.00 uur.

Bij de foto: De IJ-tunnel toen het nog niet zo druk was als nu.