VHP-lezing over Slot Purmerstein


Geschiedenis van Slot Purmersteijn in PurmerendMet als titel Macht en pracht van slot Purmerstein 1410-1751 houdt Gerard Alders op woensdag 25 november een lezing over het kasteel dat in 1410 in opdracht van Willem Eggert werd gebouwd in Purmerend. De lezing wordt aangeboden door de Vereniging Historisch Purmerend (VHP)

Het slot Purmerstein werd ruim zeshonderd jaar geleden gebouwd op de plaats waar nu het Slotplein ligt. Het slot was zodanig in het landschap geplaatst dat het van alle kanten goed zichtbaar was. Het was een vierkant kasteel met torens op de hoeken. Blikvanger was een grote hoektoren aan de zuidkant. Deze was voorzien van achtkantige hoektorentjes waarvan een gedeelte is opgemetseld op de huidige parkeerplaats op het Slotplein.

Dankzij archeologisch onderzoek in 1975 en 1998 zijn er belangrijke aanvullingen gekomen op de kennis van het slot. Zo bleek dat er een uitgebreid grachtenstelsel moet zijn geweest en dat er een losstaande poorttoren aan de huidige Neckerdijk stond.

Over het archeologisch onderzoek is in opdracht van de gemeente Purmerend een rapport verschenen, vervaardigd onder redactie van Gerard Alders. Op basis van archiefonderzoek door historicus Sjon Besseling kon belangrijke nieuwe informatie over slot Purmerstein en zijn maatschappelijk en politieke context aan het rapport worden toegevoegd.

De lezing vindt plaats op woensdag 25 november in Partycentrum Concordia, Koemarkt 45. De aanvang is om 20.00 uur. De toegang is op vertoon van de lidmaatschapskaart gratis voor leden van de VHP; voor niet-leden bedraagt de toegangsprijs 3 euro.