Verhalen voor onder je kussen tijdens week van het Puberboek


Boek over sexualiteit van GGZ- Waterland Tijdens de Week van het Puberboek  (6-12 oktober) lanceert GGD Zaanstreek-Waterland een boek Verhalen voor onder je kussen. Het bestaat uit 6 verhalen en 2 strips over seksuele wensen en grenzen, en is bestemd voor leerlingen van de derde klas voortgezet onderwijs in Purmerend en omstreken. Het zijn verhalen met thema’s die jongeren bezig houden, zoals het versturen van een naaktfoto, nog nooit gezoend hebben, groepsdruk om ‘het’ te doen, omgaan met strenge ouders en verliefd zijn op iemand van hetzelfde geslacht. 

Regionale campagne

GGD Zaanstreek-Waterland zet het boek tijdens een regionale campagne gratis in om met jongeren op school in gesprek te gaan over seksuele weerbaarheid en het aangeven van hun wensen en grenzen. Landelijk is het boek door meer dan 600 scholen besteld en zal in de week van 6 oktober door 80.000 leerlingen in de derde klas van het voortgezet onderwijs gelezen worden. In de omgeving van Purmerend hebben docenten van 8 voortgezet onderwijs scholen al bijna 1.000 puberboeken besteld.

Verhalen voor onder je kussen in de klas

Het boek is bestemd voor leerlingen van de derde klas voortgezet onderwijs. Het boek kan worden ingezet tijdens de Nederlandse les, mentoruur, biologie en maatschappijleer. Om docenten te inspireren is er een speciale lesbrief bij ‘Verhalen voor onder je kussen’ ontwikkeld. Hierin staan opdrachten en ideeën om de verhalen te behandelen, aansluitend bij bestaande methoden.

30 Days Filmcompetitie

Professionele filmmakers als Eddy Terstall hebben in september jonge filmmakers begeleid bij de verfilming van het boek ‘Verhalen voor onder je kussen’. Zes teams verfilmen in 30 dagen elk 1 verhaal uit het boek. Alle films worden op een speciaal You Tube kanaal geplaatst. Met de bijdrage die de startende filmmakers leveren aan de campagne en de ervaring die zijn met de 30 Days Filmcompetitie opdoen, zijn alle teams natuurlijk winnaar. Er kan er echter maar één de beste zijn. Tijdens de première op 6 oktober in Amsterdam wordt de beste film door de jury bekend gemaakt.

Maak seks lekker duidelijk

Sense.info is de betrouwbare site met antwoord op alle vragen van jongeren over seks. Het boek ‘Verhalen voor onder je kussen’ en de filmwedstrijd 30 Days zijn onderdeel van de seksuele weerbaarheidscampagne ‘Maak seks lekker duidelijk’ van Soa Aids Nederland en Rutgers WPF. Het is de eerste keer dat scholen, kinderboekenschrijvers, You Tube artist en filmmakers samenwerken om door middel van verhalen jongeren bewust te maken van seksuele weerbaarheid.

 GGD Zaanstreek-Waterland ondersteunt deze actie. Contactpersonen van klas 3 van scholen die zich nog niet hebben aangemeld, ontvangen van de GGD een exemplaar van het boek.