Veetentoonstelling Purmerend 2016


Veemarkt in purmerend - tegeltableauGeen Nazomer Feestweek zonder de veetentoonstelling. Op 8 september worden op de Koemarkt weer paarden, ezels, schapen, geiten en runderen aangevoerd, tentoongesteld en gekeurd. De Koemarkt ruikt (weer) als vroeger naar mest en gier, de “boerenzondag” komt weer tot leven.

De leerlingen van het Clusius College laten in de praktijk zien wat zij op de school leren. Ook de (amateur) kunstschilders gaan weer proberen de sfeer van de Koemarkt vast te leggen op linnen en of  papier.

Op de Koemarkt was de veemarkt de belangrijkste economische activiteit in Purmerend. Van heinde en verre kwamen de veehouders met hun vee naar de markt. Week in week uit was de Koemarkt het toneel van loven en bieden. Via het bekende handjeklap wisselden de dieren van eigenaar. Hoogtepunt was de jaarlijkse veetentoonstelling. Veehouders brachten hun mooiste stuks vee naar de tentoonstelling, een traditie die tot op de dag van vandaag in stand wordt gehouden. Weliswaar met ups en met downs, maar toch. Zo nu en dan moest er een jaar worden overgeslagen. Oorlogsjaren, veterinaire ziekten en vervoersverboden gooiden roet in het eten waardoor de tentoonstelling geen doorgang kon vinden. Toch bleef de veetentoonstelling bestaan, niet in de laatste plaats dankzij de Stichting Purmerend Marktstad.

Feitelijk is de tentoonstelling de ziel van de Marktstad, een feestweek zonder veetentoonstelling is geen feestweek. Misschien niet meer zo groots als vroeger maar wel zo mooi in uitstraling. Wat is er mooier dan ’s ochtends vroeg de koeien te horen loeien op de Koemarkt??