Utrechtse Studenten Cantorij in Lutherse Kerk te Purmerend


Utrechtse Studenten Cantorij treedt op in PurmerendDe Utrechtse Studenten Cantorij onder leiding van Fokko Oldenhuis bezingt op vrijdag 24 april de eeuwenoude vraag: ‘Waarom’? Sola Gratia, Missionaire Werkgroep van de Protestantse Gemeente Purmerend, brengt deze muziek in de Lutherse Kerk aan de Hoogstraat.

Het nieuwste programma ‘(Non)sense’ van de USCantorij vertelt over de zin en onzin van het leven. Voor men zich afvraagt wat die zin namelijk is, kan men ook besluiten om dat niet te doen. Zo komen de diepreligieuze muziek van Brahms en Mendelssohn, taalloze nonsens van Kratochwil en Jennefelt en een vrouw, die harp speelt met haar kin, samen in ‘(Non)sense’; een gevarieerd programma waar zelfs instrumentale muziek vocaal kan klinken.

Het programma ontleent zijn naam aan het werk van Goffredo Petrassi, een invloedrijke Italiaanse componist, die bekend stond om zijn avant-gardistische muziek. Nonsense is zijn muzikale bewerking van vijf in het Italiaans vertaalde limericks van Edward Lear: dé onzinschrijver bij uitstek. Uitvoeringen van dit minimalistische werk duren gemiddeld drie kwartier tot een uur. De USCantorij zal hier een bewerkte versie van zingen.

Een prominente plaats is echter ook weggelegd voor het ijzeren repertoire binnen de koormuziek. Van dubbelkoor tot kwartet tot een eenzame, vertwijfelde solist (‘Mein Gott, warum hast du mich verlassen..?’) toonzetten Brahms en Mendelssohn in hun muziek letterlijk de eeuwenoude vraag – ‘waarom?’ – en geven antwoord vanuit hun religieuze overtuiging.

De USCantorij is het Universiteitskamerkoor van Utrecht. Het is een hecht kamerkoor waar enthousiasme en passie gecombineerd worden met ambitie en kwaliteit. Het koor werd in 1964 opgericht door Jaap Hillen. De koortraditie van de Universiteit Utrecht kan zelfs teruggevoerd worden tot 1636, toen deze alom bekende Europese universiteit werd gesticht en er een curriculum koorzang werd ingevoerd.

Het repertoire van de USCantorij is kleurrijk en divers, en omvat muziek in verschillende stijlen uit bijna alle periodes: van Renaissance, Barok en Romantiek tot aan de 21e eeuw. Regelmatig worden er voor de Cantorij nieuwe composities geschreven. Elk jaar voert de Utrechtse Studenten Cantorij drie nieuwe programma’s uit, telkens met verschillende thema’s en uitdagingen.

Het concert begint om 20.15 uur. De entree bedraagt € 10 en dit is inclusief koffie en/of thee. Voor informatie: Els Verberne, tel. 0299-770085 of www.uit-met-inhoud.nl.