Urland: Explorer/Prometheus ontketend – totaal theater in de Verbeelding


EXPLORER/Prometheus Ontketend is het tweede deel in de internettrilogie van Urland. Het is een belangwekkende voorstelling geworden. Het 21e eeuwse poppenspel met de motion-capture techniek wordt transparant en onnadrukkelijk gebracht, met een verbeeldingsrijke, wervelende trip als resultaat. Te zien op zaterdag 22 april 20.30 uur in Theater de Verbeelding.

 

De humoristische en toegankelijke openingscene tussen Deacon en Bridget (teksten van The Bold en The Beautiful) trekt de toeschouwer de voorstelling in. Hiermee geven de makers zichzelf de ruimte om complexe virtuele begrippen te demonstreren en de bijbehorende vragen te stellen. Zoals: In hoeverre kunnen we het lichaam laten transformeren of laten verdwijnen? Zeker tegen het einde laat de voorstelling prachtig de tristesse van de virtuele ruimte zien als Bridget en Deacon visueel gereduceerd worden tot de middelen waarmee ze gemaakt zijn: puntjes in een ruimte. De voorstelling roept vele relevante vragen op over de implicaties van virtuele werelden voor onze identiteit en maatschappij. Urland doet dit met een ijzersterke vertelkracht die (ook) de humor niet schuwt.

Dit zegt de jury van de BNG Nieuwe Theatermakersprijs over deze voorstelling waarvoor Urland in 2015 was genomineerd. In 2016 werd de groep opnieuw voor deze prijs genomineerd, toen voor Bedtime Stories.

Zaterdag 22 april 20.30 uur in Theater de Verbeelding, Purmersteenweg 17, 1441 DK Purmerend

Concept & spel Ludwig Bindervoet / Mathieu Wijdeven, Thomas Dudkiewicz, Marijn Alexander de Jong, Jimi Zoet & Eric Joris,  technologie Koen Goossens (CREW), techniek Siemen van der Werf & Olmo Claessens.

Na de hectiek is er ruimte voor inkeer. […] We worden weer met beide benen op de grond gezet met een  prachtige dialoog waarin de voorspellingen van visionair en technisch genie Prometheus weerklinken.(****) – www.theaterkrant.nl

Technisch baanbrekend, met acteurs in live-action suits, van die interactieve pakken waarmee Hollywood Gollum liet leven in Lord of the Rings. Inhoudelijk overdondert hij ook. – NRC Handelsblad