Unieke WW1 documentaire They shall not grow old in Filmhuis Purmerend


Het Britse Imperial War Museum vroeg de Nieuw-Zeelandse regisseur Peter Jackson (bekend van The Lord of the Rings) een documentaire te maken over de Eerste Wereldoorlog. Dit deed hij met archiefmateriaal. Hij restaureerde en kleurde digitaal opnamen in, opnames die waren gemaakt met net bestaande draagbare camera’s. Hij gebruikte geluidsbanden met interviews met Britse oorlogsveteranen uit de jaren 60 en 70. Van begin tot eind staat de ervaring van gewone Britse soldaten centraal. Jonge soldaten lachen naar de camera, met kleur op hun wangen. Vol goede moed vertrekken ze naar de loopgraven. Daar wachten de gruwelen. Verhalen van modder, kou, infecties, ratten en ontelbare slachtoffers in een zinloze strijd om een paar meter grondgebied.

Toen het Britse Imperial War Museum de Nieuw-Zeelandse regisseur Peter Jackson THE LORD OF THE RINGS vroeg of hij een documentaire wilde maken over de Eerste Wereldoorlog aarzelde hij niet. Jackson kreeg de beschikking over archiefmateriaal opgenomen met draagbare camera’s, die toen nog maar net bestonden. Voor de geluidsband maakte Jackson gebruik van interviews met Britse oorlogsveteranen, opgenomen in de jaren zestig en zeventig.

Jackson restaureerde de filmbeelden. Jonge soldaten lachen naar de camera, met kleur op hun wangen. Vol goede moed vertrekken ze naar de loopgraven. Daar wachten de gruwelen die we kennen. Verhalen van modder, kou, infecties, ratten en ontelbare slachtoffers in een zinloze strijd om een paar meter grondgebied.

Van begin tot eind staat de ervaring van gewone Britse soldaten centraal. Het is opmerkelijk hoe laconiek zij terugkijken op hun ervaringen. De film geeft het verleden kleur, scherpte en diepte, maar boven alles een gezicht. – They shall not grow old – Peter Jackson, Nieuw-Zeeland / Verenigd Koninkrijk, 2018, 100’.

Draaidag: Vrijdag 11 oktober 2019. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 19.45 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/329/17/they_shall_not_grow_old