Toneelgroep Het Volk met “De Veteranen” in Theater de Verbeelding


Veteranen is een speciaal op Het Volk toegesneden versie van het door Bouke Oldenhof geschreven Friestalige Feteranen dat in het seizoen 2014-2015 in Friesland 45 maal voor overwegend uitverkochte zalen met meer dan 10.000 toeschouwers werd gespeeld. Binnenkort in Theater de Verbeelding in Purmerend.

 

Toneelgroep Het Volk is de enige groep die elk seizoen te zien is geweest bij Theater De Verbeelding (één jaar zelfs twee keer). Ze mogen dus ook in dit jubileumjaar niet ontbreken.

Krijn Versluijs en Nico Kranenburg kwamen elkaar nooit tegen in hun actieve tijd onder de wapenen. Maar vanaf de tachtiger jaren vormen ze ieder jaar getweeën de erewacht tijdens de herdenking bij het plaatselijke oorlogsmonument.

De gereformeerde leraar Krijn, voorzitter van het organisatie­comité, weet in de jaren tachtig de eigenzinnige katholieke bakker Nico voor de herdenking te strikken. We volgen de mannen tijdens negen herdenkingen over meer dan dertig jaar. In de onvervalste stijl van Het Volk vol herkenning, humor en ontroering spelen Wigbolt Kruijver en Bert Bunschoten de twee veteranen die steeds minder erkenning ontmoeten, maar elkaar uiteindelijk wel vinden in een diepe kameraadschap.

Zaterdag 28 januari 20.30 uur in Theater de Verbeelding,


De Volkskrant: **** ‘Veteranen biedt intens acteren op de vierkante meter. Aan de oppervlakte gebeurt er weinig, onderhuids gist het.’

Haarlems Dagblad: ‘Indrukwekkende voorstelling rond herdenkingen.’

Theaterkrant: **** ‘Na 40 jaar nog altijd spelhonger.’

CultuurPodium.nl: ‘Zelden zag ik zo’n sterk gespeeld emotioneel, komisch maar ook dramatisch toneelstuk. Een meesterwerk.’

www.toneelgroephetvolk.nl