Thriller en vluchtelingen drama tijdens WO II: Transit


Het Parijs en later Marseille van Transit weeft twee tijdlagen tot één geheel. Het verleden dat kort na de Duitse invasie in de Franse hoofdstad begint, en een heden waarin de politie jacht maakt op vreemdelingen en mensen zonder identiteitspapieren. Een film over levens in transit, over mensen tussen de ene en de andere identiteit. Georg hoopt, ondanks dat hij gestrand is in Marseille op het visum van een overleden schrijver naar Amerika te reizen. Maar wordt ook verliefd op Marie, de echtgenote van de dode schrijver.

 

Het begint in Parijs, maar een ander Parijs dan we ooit zagen. Bekend en vreemd tegelijkertijd. Het Parijs – en later – Marseille van TRANSIT weeft twee tijdlagen tot één geheel. Het verleden dat kort na de Duitse invasie in de Franse hoofdstad begint, en een heden waarin de politie jacht maakt op vreemdelingen en mensen zonder identiteitspapieren. Door deze geniale zet kan Petzold een indringend verhaal over het verleden van Europa vertellen alsof het nog iedere dag plaatsvindt. TRANSIT is een film over levens in transit, over mensen tussen de ene en de andere identiteit. Over Georg, gestrand in Marseille die op het visum van een overleden schrijver hoopt naar Amerika te kunnen reizen. Maar het is ook een liefdesgeschiedenis van twee mensen die elkaar herkennen, maar niet weten waarom. Georg wordt verliefd op Marie, de echtgenote van de dode schrijver, en zij op hem. Of op wie ze denkt dat hij is. – Transit – Christian Petzold, Duitsland / Frankrijk, 2018, 101’.

 

Draaidagen: Vrijdag 8 februari 2019. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 19.45 uur. Dinsdag 12 februari 2019. Aanvang 13.30 uur. Zaal open 12.45 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/285/17/transit