Theatervoorstelling Lang en Gelukkig


Zaterdagmiddag 30 december 2017 speelt Purmerends Theatergroep Flexibel van Cultuurhuis Wherelant de voorstelling ‘Lang en Gelukkig’ in Theater de Purmaryn in Purmerend. Bijna 30 volwassen acteurs met een verstandelijke beperking nemen het publiek mee in een doldwaze sprookjesparade waar de prins een bal ‘old-fashioned’ vindt en Assepoes maar liefst zeven stiefzussen heeft. Een bont gezelschap aan gastspelers uit Purmerend komt voorbij en tijdens de catwalkscène doet zelfs het publiek mee. Flexibel laat haar publiek genieten van sprookjes zoals ze niet eerder zijn verteld. Het pad van de liefde gaat vaak over doornen en onmogelijke relaties blijken heel gewoon te zijn.

 

Over de voorstelling

Aan deze productie is gewerkt onder regie van Henriette ter Riet, met theaterdocenten Marianne van Zeijlen en Tim Schuitvlot plus een grote groep vrijwilligers voor decor, kostuums en hulp voor- en achter de schermen. Naast de vaste cast van Flexibel zijn lokale gastspelers gezocht. Het resultaat is een podium met leerlingen van basisschool ’t Prisma en de Martin Luther Kingschool, bewoners van de Rusthoeve, spelers van Theatergroep Purple en muzikanten van Muziekvereniging Kunst na Arbeid. Purmerends beroemdste bakker Harry de Groot komt langs en voormalig wethouder Geoffrey Nijenhuis debuteert als acteur. Hiermee is de wens van de acteurs om samen met anderen hun voorstelling te maken gerealiseerd.

ConnActing theater

Het is de vijfde grote productie van Flexibel, al 25 jaar verbonden aan Cultuurhuis Wherelant. Ter Riet gebruikt de mede door haar ontwikkelde speelstijl ConnActing theater om de acteurs met lef, plezier en eigenheid te laten acteren. Meespelende professionele acteurs geven “voorzetjes” zodat de Flexibel acteurs “kunnen scoren” om tot geweldige acteerprestaties komen.

Expositie in de foyer

Tijdens de voorstellingsdagen bruist het van de extra activiteiten in het theater. Er is een unieke expositie te zien met kunst van mensen met een verstandelijke beperking. Zij zijn deelnemer aan Odion’s Kunstgroepen, Fred’s Atelier van de Prinsenstichting of Cursussen Speciaal van Cultuurhuis Wherelant. Er zijn speciale Lang en Gelukkig collectors items en cadeauartikelen van Fred’s atelier te koop. Iedere bezoeker kan een ‘rode-loper’ moment krijgen met een foto of interview.

ConnActing Theater verbindt Purmerend

Naast alle gastspelers hebben tal van lokale partners het project  omarmd. Rotary Polderland maakt van de première een feestje, in het bijzonder voor de acteurs, Rodi media heeft voortdurend aandacht besteed aan alle activiteiten, drukkerij Rijser heeft voor een serie prachtige kaarten gezorgd, 15 winkeliers hebben meegedaan aan de ‘Sprookjesspeurtocht in ’t stadje’ in de herfstvakantie en Hegron Cosmetics heeft voor iedere vrijwilliger een verwenpakket samengesteld. Maandelijks was er een Theaterfamiliediner, deels gesponsord, in Grand Café Heel Europa waar acteurs en fans gezellig samen aten.

Lang en Gelukkig wordt mede mogelijk gemaakt door het Oranje fonds, Prins Bernhard Cultuur Fonds, VSB fonds, Fonds verstandelijk gehandicapten en Fonds Cultuurparticipatie. Lang en Gelukkig is een productie van Cultuurhuis Wherelant. Kaartverkoop verloopt via www.depurmaryn.nl. Meer informatie vindt u op www.wherelant.nl, https://www.facebook.com/theatergroepflexibel

Foto: Jos Dijkhuizen