The salesman – van Asghar Farhadi in Filmhuis Purmerend


Een Iraans theatermakend stel dat repeteert voor het stuk ‘Dood van een handelreiziger’ raakt van elkaar vervreemd doordat de vrouw door een indringer wordt aangerand in hun nieuwe appartement. De vrouw voelt zich bezoedeld en wil het incident vergeten, de man wilt vergelding. Dit leidt tot een grandioze finale. Intiem familiedrama vol morele grijstinten. Regisseur van de Oscarwinnende film  ‘A separation’. De film draait in Filmhuis Purmerend.

 

Farhadi won een OSCAR met A separation als beste niet-Engelstalige film, die ook in ons Filmhuis te zien was. Met The salesman maakte hij opnieuw een intiem familiedrama vol morele grijstinten.

Diepe scheuren in de muren van hun flat in Teheran lijken een voorbode voor de problemen die theatermaker Emad en Rana wachten. Noodgedwongen betrekken ze een ander appartement, terwijl hun repetities voor het stuk Dood van een handelsreiziger in volle gang zijn. Dan slaat het noodlot toe, in hun nieuwe huis wordt Rana door een onbekende indringer aangerand. De gevolgen van deze gebeurtenis worden subtiel in beeld gebracht, mede door de uitstekende acteurs. Onderling lijken zij van elkaar te vervreemden door een wandaad die nooit meer ongedaan kan worden gemaakt. Rana voelt zich bezoedeld en wil het incident zo snel mogelijk vergeten, maar Emad wordt verteerd door wraakgevoelens. En zijn groeiende behoefte aan vergelding leidt tot een grandioze finale – . The salesman – Asghar Farhadi, Iran/Frankrijk, 2016, 125’.

 

Draaidagen:  zaterdag 11 maart 2017 en dinsdag 14 maart 2017. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 19.50 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren:  https://filmhuispurmerend.nl/films/the-salesman/