The lighthouse – met o.a. Willem Defoe in Filmhuis Purmerend


Twee vuurtorenwachters (Willem Dafoe en Robert Pattinson) moeten een maand lang een vuurtoren bewaken op een afgelegen eiland in New England rond 1890, terwijl de elementen almaar omineuzer van zich laten horen en er tussen hen beiden een al even onheilspellende krachtmeting losbarst. Een genre-overstijgende horrorfilm, even grappig als duister. Spectaculair eerbetoon aan de klassieke horrorfilms van de jaren 80.

 

Het is een duister verhaal over twee vuurtorenwachters op een afgelegen en mysterieus eiland in New England rond 1890, met opvallende zwart-witfotografie en Willem Dafoe, Robert Pattinson en Valeriia Karaman in de hoofdrollen.

Robert Eggers maakte van zijn film over twee vuurtorenwachters aan het einde van de 19de eeuw een genre-overstijgende horrorfilm, even grappig als duister.

Willem Dafoe en de van een dreigende snor voorziene Robert Pattinson moeten een maand lang een vuurtoren bewaken terwijl de elementen almaar omineuzer van zich laten horen en er tussen hen beiden een al even onheilspellende krachtmeting losbarst.

Dankzij enkele opvallende stilistische keuzes (een zwart-witfotografie met veel donkere tonen, een bijna vierkant beeldformaat waarin de personages opgesloten lijken) creëert Eggers een onbehaaglijke sfeer die hij geregeld tempert met grapjes. ‘The lighthouse’ is zo een spectaculair eerbetoon aan de klassieke horrorfilms van de jaren 80. Met Willem Dafoe, Robert Pattinson en Valeriia Karaman. – The lighthouse – Robert Eggers, Verenigde Staten, 2019, 109’.

 

Draaidag: Dinsdag 15 september 2020. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 20.15 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren verplicht: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/415/17/the_lighthouse