The founder – met Michael Keaton in Filmhuis Purmerend


Een optimistische Amerikaanse dertien-in een dozijnverkoper ontdekt in een klein stadje de revolutionaire fastfoodketen van Dick en Mac McDonald. Hij ziet een gouden kans, en maakt hier een franchise van. De rest is geschiedenis. Michael Keaton speelt de Amerikaan als typisch groots denkende selfmade man, met het onschuldig enthousiasme van een cheerleader. Een slimme satire over de schaduwkant van de Amerikaanse droom.

 

Aan het begin van de film is Kroc, gespeeld door Michael Keaton, nog een dertien-in-een-dozijnverkoper, een vijftiger behept met een niet kapot te krijgen optimisme. Als hij in een klein stadje de revolutionaire fastfoodketen van Dick en Mac McDonald ontdekt, ziet Kroc een gouden kans. Als je hier een franchise van maakt, zo spiegelt hij de broers voor, kon dit nog wel eens de plaats innemen van de zieltogende Amerikaanse kerk.

Terwijl Kroc langzaam zijn imperium uitbreidt speelt Michael Keaton hem nog als zo’n typische, groots denkende Amerikaanse selfmade man. Een man die na jarenlang sappelen eindelijk beloond wordt voor zijn zakelijk inzicht en zijn ondernemersgeest. Hij geeft hem het onschuldige enthousiasme van een cheerleader.

De timing van deze film is fenomenaal: het is onmogelijk tijdens het kijken niet minstens een keer aan Donald Trump te denken. Maar ook los daarvan is het een slimme satire over de schaduwkant van de Amerikaanse droom. – The founder – John Lee Hancock, Verenigde Staten, 2016, 115’

Draaidag: dinsdag 4 april 2017. Aanvang 13.30 en 20.30 uur. Zaal open resp. 12.50 en 19.50 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://filmhuispurmerend.nl/films/the-founder/