The Father – met Anthony Hopkins in het FilmhuisAnthony, gespeeld door Anthony Hopkins (Oscar!), is op zijn oude dag alleen in zijn flat in Londen. Hij geniet van klassieke muziek, boeken en kunstvoorwerpen. Dagelijks komt zijn dochter Anne op bezoek. Anthony’s geheugen laat hem meermaals in de steek. Het wordt almaar erger, het lijkt wel alsof zijn meubels verplaatst worden. Zelfs zijn dochter herkent hij soms niet.

Olivia Colman verdient grote waardering voor de manier waarop ze de onmacht speelt van Anne. De film speelt met de verwarring in het hoofd van Anthony. Meubels, schilderijen en voorwerpen verplaatsen zich of verdwijnen. Hoofdpersoon én het filmhuispubliek raken gedesoriënteerd.

 

Anthony, gespeeld door Anthony Hopkins, is op zijn oude dag alleen in zijn flat in Londen. Hij geniet van klassieke muziek, zijn boeken en kunstvoorwerpen. Dagelijks komt zijn dochter Anne op bezoek. Anthony’s geheugen laat hem meermaals in de steek. Het wordt almaar erger, het lijkt wel alsof zijn meubels verplaatst worden. Zelfs zijn dochter herkent hij soms niet.

Anthony Hopkins doet wat we van hem kennen: razen, grappig zijn, stiltes inlassen, maar hij doet het zo subtiel dat je echt ieder woord, ieder gebaar, iedere blik van hem gelooft. De Oscar die hij ervoor kreeg is helemaal terecht. Olivia Colman verdient grote waardering voor de manier waarop ze de onmacht speelt van Anne. Regisseur Zeller speelt met de verwarring in het hoofd van Anthony. Meubels, schilderijen en voorwerpen verplaatsen zich of verdwijnen. Zo raakt niet alleen de hoofdpersoon gedesoriënteerd, maar met hem het bioscooppubliek. – The Father – Florian Zeller, Verenigd Koninkrijk / Frankrijk, 2020, 97’.

 

Draaidagen: Zaterdag 23 oktober 2021. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 19.45 uur. Dinsdag 26 oktober 2021. Aanvang 13.30 uur en 20.30 uur. Zaal open 12.45 uur resp. 19.45 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/465/17/the_father