The Death of Stalin in Filmhuis Purmerend


Op 14, 16 en 18 september draait het Filmhuis Purmerend de film The Death of Stalin, een Britse satire over de machtsstrijd die ontstaat nadat de gevreesde dictator van de Sovjet-Unie plots overlijdt. De hoge heren van stalinistisch Rusland worden één voor één van hun sokkel getrokken en ontmaskerd. In Rusland kon men er niet om lachen, en is de film uit de bioscopen gebannen.  Het zou een westerse poging zijn om het land te destabiliseren. Gebaseerd op een Franse striproman,  maar veel is geïmproviseerd.

 

THE DEATH OF STALIN  is een satire over de machtsstrijd die ontstaat nadat de gevreesde dictator van de Sovjet-Unie plotseling overlijdt. Op satirische wijze worden de hoge heren van stalinistisch Rusland één voor één van hun sokkel getrokken en ontmaskerd als zielige mannetjes met dubbele motieven. Een hilarische strijd om de macht is begonnen.

In Rusland konden ze er niet zo om lachen. Het Ministerie van Kunst heeft de film uit de Russische bioscopen gebannen. De reden? Het zou een westerse poging zijn om het land te destabiliseren. In Moskou is de politie al binnengevallen bij een filmhuis dat hem wel  durfde te vertonen. THE DEATH OF STALIN is gebaseerd op een Franse striproman, maar volgt die niet strikt. Veel van het acteerwerk is geïmproviseerd. En dat is ook de reden dat niemand een zogenaamd Russisch accent opzet. Dit is Britse satire van de bovenste plank. – The Death of Stalin – Armando Iannucci, Frankrijk/Ver. Koninkrijk/ België/Canada, 2017, 106’.

 

Draaidagen: vrijdag 14 september 2018. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 19.45 uur. Zondag 16 en dinsdag 18 september 2018. Aanvang 13.30 uur. Zaal open 12.45 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/232/17/the_death_of_stalin