Tentoonstelling: Purmerend in de Tweede Wereldoorlog


tweede werldoorlog in PurmerendIn 2015 is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog in Nederland uitbrak. Pas 5 jaar later  reden de Canadezen het stadje binnen en kon de bevrijding gevierd worden. Tussen 21 maart t/m 21 juni 2015 is er daarom in het Purmerends Museum een tentoonstelling waarin de oorlog in Purmerend centraal staat. 

Gevolgen voor Purmerend

Hoewel er tijdens de Duitse aanval en de geallieerde bevrijding geen gevechtshandelingen in en vlakbij de stad geweest zijn, hadden alle Purmerenders te maken met onvrijheid en de gevaren van de bezetting. Er waren soldaten van de Wehrmacht en SS, de ramen moesten verduisterd worden, de rantsoenen werden kleiner, de prijzen juist hoger. Op het einde van de oorlog werden bij gebrek aan brandstoffen de bomen, hekken en beschotwerken gesloopt. Als je werd betrapt zou je ter plaatse worden doodgeschoten.

Verzet en collaboratie

Er waren zowel verzetsmensen als collaborateurs. In de Breedstraat opende de NSB een Kringhuis en stond Anton Mussert bij de opening ervan op de trappen van het stadhuis op de Kaasmarkt.

Er werden kleine en grote verzetsdaden gepleegd. In 1945 werden de sluisdeuren geblokkeerd met stenen, werd een postzak met bonkaarten geroofd, en werd burgemeester Van Baak geliquideerd. Distributiekantoren werden overvallen door de Knokploeg.

Bevrijding

Op 9 mei, na de Britten, kwamen de Canadezen Purmerend binnen. Maar mochten pas een dag later naar buiten nadat alle NSBers waren opgepakt  De bevrijding werd gevierd met  uitbundige straatfeesten. Maar er werd ook gerouwd om alle mensen die slachtoffer waren geworden van de oorlog.

Project

Tijdens de tentoonstelling zal er in samenwerking met Clup Welzijn een project lopen die oudere inwoners van Purmerend en jongeren uit het basisonderwijs samenbrengt binnen het thema oorlog en vrijheid.

Herinneringen en verhalen delen

Er kunnen nooit genoeg herinneringen gedeeld worden. Het Purmerends Museum stelt het bijzonder op prijs wanneer u uw eigen herinnering of uw verhaal uit overlevering ter beschikking wilt stellen voor de expositie. Misschien heeft u zelfs nog voorwerpen of documenten uit de oorlog die in de expositie kunnen worden opgenomen. Neemt u in alle gevallen alstublieft contact op met conservator Saskia van den Berg. Telefoon 0299-472718 of per email: saskiavandenberg@purmerendsmuseum.nl

Het Purmerends Museum bevindt zich aan de Kaasmarkt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Oehoe vrij kan een stad zich voelen

nu de vijand is gevangen?

Laat ons juichen, laat ons joelen.

De vlag kan uit, niet meer dat bange.

 

Het volk dat danst en host en zingt.

De politie temt de wilde massa

die zich bij ‘t stadhuis verdringt.

In de kroegen is het druk en kassa.

 

Purmerend was even wakker

Slaapstad gaat nu weer z’n uiltje knappen