Tentoonstelling De Methode Parlevliet in het Purmerends Museum


Vanaf 22 november 2019 tot en met 15 maart 2020 staat in het Purmerends Museum de tentoonstelling De Methode Parlevliet. Gebonden vrij tekenen naar opdrachten. De tentoonstelling werd gemaakt in samenwerking met de Stichting Cultuurhistorie Wijdewormer en het Waterlands Archief.

In de Wijdewormer werkte tussen 1929 en 1939 Pieter Parlevliet, een jong schoolhoofd van 26 jaar en een vernieuwer op het gebied van tekenonderwijs. In die tijd werd er vooral vrij getekend en nagetekend. Methodes waarin Parlevliet niet geloofde, omdat het kinderen niet verder bracht. Meester Parlevliet hanteerde het motto: ‘tekenen leer je door veel te tekenen’. Hij gaf vooraf alleen aan om welk onderwerp het ging en de aanwijzingen om goed te luisteren, te kijken en zelf te ervaren.

Het hele jaar door gaf hij de kinderen specifieke opdrachten, afhankelijk van het seizoen of evenement of na het vertellen van verhalen. Dit zogenaamde ‘Gebonden vrij tekenen naar opdrachten’ viel bij zijn leerlingen in goede aarde: in de tien jaar die volgden, werden honderden tekeningen van hoge kwaliteit gemaakt, waarvan vele in de expositie zijn te zien. De tekeningen van toen geven niet alleen een inkijkje in het dagelijks leven van de Wijdewormer 90 jaar geleden, maar laten vooral zien waartoe kinderen in staat zijn met  behulp van de methode Parlevliet.

In de expositieruimte is ook ruimte voor zelfexpressie: zowel kinderen als volwassenen kunnen zelf volgens de methode Parlevliet aan de slag met een tekenbord. Door het kijken naar de aanwezige voorbeelden of via de spiegel je eigen houding en lichaam te tekenen, kunnen bezoekers ervaren hoe bijzonder de methode in de praktijk functioneerde.