Teek control (over die teek)!


teekEen tekenbeet is meestal onschuldig.  Maar hij kan kán je ook erg ziek maken als je er niets tegen doet. Snel handelen voorkomt problemen. In de landelijke Week van de Teek start GGD Zaanstreek-Waterland vanaf 13 april 2014 met een voorlichtingscampagne.

Teken komen op veel plaatsen voor. Ze leven in hoog gras en struikgewas en tussen bladeren. Ze lijken op kleine platte spinnetjes. Sommige teken zijn besmet met een bacterie die de nare ziekte van Lyme kan veroorzaken.

Niet lang laten zitten!

Als een teek lang op de huid zit, bestaat de kans dat hij deze bacterie overbrengt.  De ziekte van Lyme is meestal goed te behandelen met antibiotica. Zonder behandeling kan deze ziekte echter  chronische klachten veroorzaken aan hart, zenuwstelsel, gewrichten en huid.

 Advies van de GGD Purmerend

Controleer altijd goed op teken als je in het groen geweest bent.  Als je er een vindt  verwijder hem dan door de teek met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast te pakken en hem voorzichtig recht uit de huid te trekken. Als er een stukje van de kop achterblijft is dat ongevaarlijk. Desinfecteer het bijtwondje vervolgens  met alcohol of jodium. Als de teek langer dan 24 uur in de huid gezeten heeft, overleg dan met de huisarts of behandeling gewenst is.

 Na het verwijderen…

Heb een teek binnen 24 uur verwijderd? Houd tot drie maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten. Let op het ontstaan van een rode ring of andere klachten die kunnen duiden op de ziekte van Lyme. Als je klachten krijgt, ga dan naar de huisarts en meld dat je door een teek gebeten bent.

Meld de teek!

Ben je gebeten door een teek of heb je een rode kring? Meld dan de tekenbeet via de tekenradar.

Meer informatie vindt u op: www.ggdzw.nl en www.rivm.nl/tekenbeet