Supernova – met Colin Firth en Stanley Tucci in Filmhuis Purmerend


 

Op 9 november draait Filmhuis Purmerend de filn Supernova met Colin Firth en Stanley Tucci .

Stervende sterren, supernova’s, spatten uiteen in stof, waaruit ook wij zijn opgebouwd. Amateurastronoom en romanschrijver Tusker (Stanley Tucci) vertelt het zijn nichtje op een feest. En de kijker weet dan al dat Tusker uitziet op zijn eigen sterven of uitdoven. Dementie brokkelt de geest van de prille zestiger geleidelijk, maar onherroepelijk, af. Hij en zijn partner Sam (Colin Firth), die pianist is, gaan op herinneringsreis door het natuurschoon van het Engelse Lake District. De ziekte zal de een tot verzorger maken en de ander tot patiënt. De regisseur geeft de hoofdrolspelers, die beiden uitblinken in het serveren van verdekte emotie, precies voldoende ruimte.

Stervende sterren, supernova’s, spatten uiteen in stof, waaruit ook wij zijn opgebouwd. Amateurastronoom en romanschrijver Tusker (Stanley Tucci) vertelt het zijn nichtje op een feest. En de kijker weet dan al dat Tusker uitziet op zijn eigen sterven of uitdoven. Dementie brokkelt de geest van de prille zestiger geleidelijk, maar onherroepelijk, af. De hoofdpersonen van dit kalme, ingetogen drama, Tusker en pianist Sam (Colin Firth) hebben een goede relatie. Ze kennen elkaar na twintig jaar door en door en gaan op herinneringsreis door het natuurschoon van het Engelse Lake District. Ze waren beiden succesvol in hun creatieve beroep, maar leven nu in blessuretijd. De ziekte zal de een tot verzorger maken en de ander tot patiënt. Sam verkeert nog in de ontkenningsfase of tracht Tusker op te beuren, maar die lijkt daar weinig vatbaar voor. De regisseur geeft de hoofdrolspelers, die beiden uitblinken in het serveren van verdekte emotie, precies voldoende ruimte. – Supernova – Harry Macqueen, Verenigd Koninkrijk, 2020, 93’.

Draaidag: Dinsdag 9 november 2021. Aanvang 13.30 uur en 20.30 uur. Zaal open resp. 12.45 uur en  19.45 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/470/17/supernova