Het stikt van de vogels in de Eilandspolder, dus varen maar!


102-114a-smient-massaal-rustend-op-water-ger-tikOp zondag 27 november vaart de excursieboot van Landschap Noord-Holland van 11.00-13.00 uur door de Eilandspolder. Is het er dan niet koud en rustig zult u zich afvragen. Koud kan het dan wel zijn maar daar kan je je op kleden. Rustig is het zeker niet. De polder zit nu vol met wintergasten. Tienduizenden zitten er. Een waar spektakel. (Foto:Ger Tik) 

 

Grote groepen ganzen, kieviten en goudplevieren. Watersnippen die vlak naast de boot opduiken en zigzaggend aan de horizon verdwijnen. Het geluid boven je van de buizerd. Maar waar wij eigenlijk voor komen zijn de smienten en de slechtvalk. De smient is een klein eendje en komt vanuit het hoge noorden hier naar toe. Daar hebben ze nu niks meer te eten en komen daarom massaal naar Nederland. Dan zit de slechtvalk daar dus ook zonder eten want de smient vormt een belangrijk deel van zijn dieet. De eendjes houden de lucht goed in de gaten. Zo’n slechtvalk kan met een snelheid van 300 kilometer per uur op zijn prooi af duiken. Aan het gedrag van de smienten kan je goed zien of er eentje in de buurt is. U hoort er onderweg van alles over. En natuurlijk over nog meer wetenswaardigheden van de o zo mooie Eilandspolder, zelfs in de herfst en winter.

Gaat u ook mee? Kosten: € 15,- en € 10,- voor kinderen tot 12 jaar. Beschermers: € 10,- en € 7,50 voor hun kinderen tot 12 jaar. Reserveren kan op www.gaatumee.nl

Vertrekpunt: Werkschuur Eilandspolder, Oudelandsdijk 1a, 1844 KN Driehuizen.