Zwemmen in open water in de buurt van Purmerend


Zwemmen in open water kun je bij Zwembad Warder vlakbij Purmerend
Purmerend ligt middenin Waterland. Toch moet je iets verder weg voor een strandje, of om lekker in open water te kunnen zwemmen. Gelukkig ook weer niet erg ver weg…

Camping Strandbad Edam

Bij Camping Strandbad Edam kun je lekker zwemmen omdat het direct aan het IJsselmeer ligt. Ook is er een zwembad voor de allerkleinsten. Er is een speeltuin, een recreatiezaal, 2 restaurants en een snackbar. Ook handig: toiletten. Je kunt daar de hele dag op hun terrein zijn voor 1,50, en het schijnt er erg fijn te zijn met kinderen.
http://www.campingstrandbad.nl/

Zwembad Warder

Erg leuk is het zwembad bij Warder, ook aan het IJsselmeer. Je waant je in de fifties daar: http://www.zwembadwarder.nl/   Is wel wat verder fietsen…

Recreatiegebeid Hemmeland

Het Recreatiegebied Hemmeland bij Monnickendam is voor iedereen die lekker een dagje weg wil om aan het water te liggen (en in het IJsselmeer te zwemmen, natuurlijk). Gratis.

Het Twiske

Het Twiske is een groot recreatie- en natuurgebied  in de Zaanstreek. Het ligt ten noorden van Amsterdam en behoort tot de gemeenten Landsmeer en Oostzaan.  Er zijn verschillende strandjes waar je heerlijk kunt zwemmen. Naast ontspanning op en aan het water, kun je hier urenlang wandelen, fietsen of skeeleren in het afwisselend landschap van bos, natuurgebieden en weilanden. Het is en typisch Noord-Hollands veenplassengebied. Alle informatie over het Twiske vind je op www.hettwiske.nl.

Het Slobbeland

Je hebt ook nog het Slobbeland tussen de haven en het marinapark bij Volendam. Zie www.slobbeland.nl.

Schelpenstrandje en strand Zon en Vreugd

De gemeente Hoorn heeft twee stadsstrandjes binnen haar grenzen, het Schelpenstrandje en strand Zon en Vreugd. Het Schelpenstrandje ligt in het recreatiegebied Schellinkhouterdijk. In tegenstelling tot wat de naam aangeeft is het geen strand van schelpen. Zon en Vreugd ligt naast schouwburg Het Park, aan de westzijde van de binnenstad en nabij de Grote Waal.

Speeltuin langs de rand van Weidevenne (richting Purmerland)

Bij de speeltuin langs de rand van de Weidevenne (fietspad langs de Weidevenne naar Purmerland/Pannekoekhuis de Boffert) is naast een heel hoge (overdekte) glijbaan en schommels ook een ministrandje met trekvlot naar een eilandje. Lekker poedelen met kleintjes, wel kunnen ze ook lekker in de modder spelen (wat die van mij dan ook doen).

Naar de zee en de duinen

Vanuit Purmerend kun je ook naar de zee: naar Schoorl, met bus naar Alkmaar en dan een pendelbus. Met de trein naar Zandvoort. Daar doe je ongeveer 1 uur over. Overstappen op Sloterdijk… een perfecte verbinding. Op Zandvoort stap je vlak bij het strand uit. Of Wijk aan Zee, lekker rustig, mooi dorpje en mooie duinen. daar is ook een natuurvriendenhuis van de Nivon.

In de grote stad

In Amsterdam kun je ook naar het strand: bij IJburg of strand Zuid, of strand West.

Zwembaden met buitenbad

Leeghwaterbad 

Uiteraard kun je ook lekker zwemmen in het Leeghwaterbad in Purmerend! In de zomerperiode is de speelweide lekker open.

Ook is er in Volendam een mooi buitenzwembad: De Waterdam.

En nog een tip van een lezer: Zwembad Het Zwet (Wormer).

Zwemwater app voor veilig water

De kwaliteit van zwemwater kan in een warme periode snel veranderen. Helaas is zomaar een Nederlandse zwemplas inspringen niet echt verstandig. De waterschappen hebben de Zwemwater app ontwikkeld, met daarin actuele gegevens van 800 zwemlocaties. Zodat je weet of een zwemplek moet worden gemeden vanwege bijvoorbeeld botulisme of blauwalg.

 

Heb je nog aanvullingen of tips? Stuur dan een mailtje naar info@purmerendleeft.nl