Stadswandelingen Purmerend 2018


Leer onze stad beter kennen door een wandeling door de oude binnenstad met zijn verrassende steegjes en straatjes. De Gildegidsen vertellen u he verhaal van de bijzondere geschiedenis van de meer dan 600 jaar oude stad met meer dan 118 rijks- en gemeentemonumenten. Van 7 april tot en met 29 september kun je zonder aanmelding elke zaterdag om 14.00 uur een wandeling maken die begint met een korte rondleiding in het Purmerends Museum op de Kaasmarkt.

 

.
Verder is er weer op de 1 ste zaterdag van de maand om 13.00 uur een Architectenwandeling, dit jaar met als thema Jan Stuyt, de bouwer o.a. van ons oude stadhuis en Liduinaziekenhuis, ook weer in combinatie met een bezoek aan een mini-expositie in het Museum.

Steeds populairder worden onze groepswandeltochten (dit kan het gehele jaar door) voor een familiefeestje of bedrijfsuitje. Ook een culinaire wandeling met een driegangenmenu behoort tot de mogelijkheden.

Voor een afspraak voor een wandeling op maat kunt u contact opnemen met de  coördinator Henk Berends: 06-11834155
Voor meer informatie: www.gildepurmerend.nl/stadswandelingen/Jan Stuyt, een vergeten architect?

Het wandelseizoen van de Gildegidsen werd in december afgesloten met de onthulling van de plaquette van de architect Ko Oud aan de gevel van het voormalige stadhuis. De succesvolle architectuurwandelingen in samenwerking met het Purmerends Museum vinden dit jaar een vervolg met de nadruk op architect Jan Stuyt. Stuyt, geboren en getogen in Purmerend, heeft naast zijn talloze werken in den lande (meer dan 40 kerken), zes gebouwen ontworpen in Purmerend  die tijdens de themawandelingen extra worden belicht.

Ook voor Stuyt zal als eerbetoon een plaquette op 2 juni worden aangebracht, terwijl volgend jaar Mart Stam aan de beurt zal komen. Drie Purmerendse zonen die nimmer een straatnaam naar zich kregen vernoemd maar op deze manier aan de vergetelheid worden ontrukt. Tevens zal in het Purmerends Museum een kleine expositie te zien zijn over deze ‘vergeten’ architect.

Lange tijd werd Stuyt door de kunstcritici weggezet als de katholieke kerkenbouwer, die met zijn traditionalistische architectuuropvatting nooit de aandacht kreeg die Oud en Stam wel kregen. Langzamerhand is er sprake van een herwaardering. Recente publicaties en een reizende tentoonstelling brengen zijn werk opnieuw onder de aandacht, terwijl het historiserend bouwen in opmars is. Voor bewijs hoeven we niet ver te reizen: kijk naar de nieuw gebouwde winkels (Spijkermanhoek) in Purmerend en je ziet dat de ooit verguisde retro-stijlen in de mode zijn.