Stadsdebat: willen we eigenlijk nog wel wonen in rijtjeshuizen en flats?


Woonboten en appartementen langs de Where in de wijk Wheermolen in PurmerendAl in de prehistorie bouwde men huizen op palen. In Mongolië woont men in een tent. In Purmerend  in een rijtjeshuis of flat. Logisch toch? Of toch niet?…  In een reeks stadsdebatten met burgers wil de gemeente Purmerend erachter komen hoe we kunnen bouwen naar de behoeftes van nu én de toekomst.

Tijden veranderen, en de woonbehoeftes ook.  Gezinnen worden kleiner,  mensen worden ouder, de zeespiegel stijgt. Om erachter te komen hoe men anno nu wil wonen organiseert de gemeente een reeks stadsdebatten over het thema: “Hoe wilt u wonen?”  Het is een breed stadsdebat, bedoeld voor iedereen, burgers, professionals, ondernemers en politici.

Het kan anders als we dat willen

De startbijeenkomst op 23 maart, de eerste avond in  de reeks stadsdebatten, heeft als doel om duidelijk te maken dat het anders kan als we dat willen, aan de hand van met elkaar delen wat burgers in Purmerend ervaren bij het zoeken van een woning of hun woning uit moeten.  Er wordt gekeken naar alternatieve voorbeelden die in Nederland of België gewoon al jaren functioneren. Hoe we vroeger woonden, nog niet zo heel lang geleden. De eerste keer is nog geen echt debat, maar gaat het om nader te bepalen waar het debat over moet gaan.

Trendwatcher Tony Bosma

Dat gebeurt samen met veelgevraagd internationaal spreker Tony Bosma, een inspirerende en unieke futurist en trendwachter. Zijn lezingen staan bekend om de confronterende en inspirerende inhoud. Hij geeft een nuchtere kijk op de vraag “Waar staan we nu en waar gaan we naar toe?”. Onze toekomst is vandaag begonnen!  Hij laat in een beeldende en multimediale presentatie zien hoe fundamenteel onze maatschappij aan het veranderen is. In hoog tempo praat hij ons bij op het gebied van technologische en maatschappelijke ontwikkelingen. Wat zijn de signalen en wat is de impact van de transitie op onze manier van leven, consumeren, communiceren, wonen, werken enzovoorts?

Programma van de eerste avond (23 maart):

• Inloop vanaf 19.30 uur met koffie/ thee en inspiratieborden
• Opening door wethouder Krieger
• Inspirerende lezing door trendwatcher Tony Bosma
• Het Wooncafé: onder het genot van een drankje met elkaar in gesprek
• Rond 22.00 uur afsluiting

Waar?

Het Woondebat vindt plaats op maandag 23 maart 2015 van 19.30 tot 22.00 uur in Poppodium P3

Vervolgbijeenkomsten

Na de startbijeenkomsten volgt nog een reeks themabijeenkomsten. Zet ze vast in de agenda!

  • 23 maart
  • 20 april
  • 11 mei
  • 15 juni