Staatbosbeheer plant nieuwe bomen in het Purmerbos


Staatsbosbeheer start in februari met het planten van nieuwe bomen in het Purmerbos. De werkzaamheden zijn dan rondom ingang ‘de Eik’ en op diverse andere plaatsen in het bos. De nieuwe bomen zullen voor 15 maart  worden geplant.

Vorig jaar zijn in verband met de veiligheid van bezoekers veel bomen weggehaald in het Purmerbos. Te grote, zwakke populieren en essen die waren aangetast door de essentaksterfte zijn weggehaald. Nu plant Staatsbosbeheer weer verschillende soorten bomen terug zoals de populier, haagbeuk, linde, els, eik en de zoete kers. Een aantal van de bomen zullen worden geplant door kinderen van basisschool de Toermalijn uit Purmerend.

Bij ingang ‘de Eik’ worden en er eiken geplant op de plekken waar voorheen grote populieren stonden. De jonge eiken die er geplant zullen worden zijn natuurlijk niet meteen groot. Met de jaren zullen zij uitgroeien tot de bomen zoals op de afbeelding.

Staatsbosbeheer werkt het hele jaar in het Purmerbos. Van het inventariseren van de planten en dieren, het selecteren van bomen voor de houtoogst (d.m.v. gekleurde stippen of strepen), het uitvoeren van de houtoogst met de machines tot het zorgen voor een nieuwe generatie bomen. Vanwege de veiligheid worden zwakke bomen in de buurt van de paden verwijderd. Dit betekent dat er nu nieuwe bomen moeten worden aangeplant. Hierdoor kunnen we toekomstige generaties hout als hernieuwbare grondstof blijven gebruiken.

Alle bossen van Staatsbosbeheer FSC-gecertificeerd. De opbrengsten van het verkoop van het hout gaan naar het beheer van de Nederlandse natuur.