Speciale inleiding door auteur boek bij Film “Riphagen” in Filmhuis Purmerend


film-riphagen-in-filmhuis-purmerendOp zaterdag 19 november draait het Filmhuis Purmerend de film RIPHAGEN. Dit is een boekverfilming over de Amsterdamse crimineel Andries Riphagen, die tijdens WO II contact zocht met joodse mensen en beloofde hun waardevolle spullen te bewaren. Voorafgaand aan de film wordt de schrijver van het boek, Bart Middelburg, geïnterviewd door Dick Wijers.

Het interview begint om 20 uur, dus voorafgaand aan het draaien van de film!

Amsterdamse collaborateur Andries Riphagen laat zich ten tijde van de 2e Wereldoorlog leiden door geld, status, eer en macht. Hij doet zich voor als redder van joden, maar verraadt deze wanneer er geen geld meer aan hen te verdienen is. In deze historische thriller staat de vraag centraal of Riphagen wegkomt met zijn oorlogsmisdaden of hij alsnog te pakken wordt genomen door de politie.

De Amsterdamse crimineel Andries Riphagen werkt tijdens de 2e Wereldoorlog  als jodenjager voor de Duitsers. Voor de opgespoorde en doodsbange Joden doet hij zich voor als redder in nood, hij laat ze in de waan dat hij ze kan helpen. Als er geen geld meer aan hen te verdienen is, tipt hij ze bij de Duitsers. Als Riphagen een belangrijke verzetsgroep verraadt, opent de jonge politieagent Jan van Liempd de jacht op hem. Riphagen is een film die een ander beeld probeert te geven over WO II. Het is een verhaal over een dader die zich laat leiden door geld, status, eer en macht. Volgens velen was hij één van de allergrootste collaborateurs, zelfs de Sicherheitsdienst wilde op een gegeven moment geen zaken meer met hem doen. De film is een thriller geworden waarin de vraag centraal staat of Jan van Liempd Riphagen te pakken krijgt of dat hij wegkomt met zijn oorlogsmisdaden – Pieter Kuijpers, Nederland, 2016, 130’.

Draaidag: zaterdag 19 november 2016. Aanvang interview met auteur: 20.00 uur, aanvang film 20.30 uur.

Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren  https://filmhuispurmerend.nl/films/riphagen/