Solar Boat Race komt naar Purmerend


Op vrijdag 22 juni en zaterdag 23 juni komen de snelste speedboten aangedreven op zonne-energie naar Purmerend voor een spannende competitie. De gemeenten Purmerend en Beemster organiseren dit tweedaagse evenement samen. Het vindt plaats in het water van het Noordhollandsch Kanaal. Toeschouwers volgen het spektakel vanaf de Beemsterburgwal, Kanaalkade en de Zuiddijk.

Aan de kade kunnen bezoekers terecht in het Solar Village. Hier wordt aan de Beemsterburgwal een zonnestrand ingericht waar je iets lekkers kunt eten en drinken. Ook komt daar het Sun Tech Lab, waar jong en oud van alles leren over zonne-energie.

Purmerendse teams
De Solar Boat Race trekt een internationaal publiek met studententeams van over de hele wereld. Op donderdag 21 juni 2018 ontvangen de gemeentebesturen van Beemster en Purmerend alle nationale en internationale solarbootteams in het stadhuis van Purmerend.

Programma
Op de vrijdag gaan de studententeams de strijd met elkaar aan om de snelste boot. Die dag is ook de Solar Mini Challenge, waaraan groep 7 en 8 van drie scholen uit Purmerend meedoen. Leerlingen van obs Weidevogels, obs ’t Carrousel en obs Willem Eggert hebben van afval van De Graaf Afvalbeheer zelf bootjes op zonne-energie gebouwd en houden daarmee wedstrijden.

Young Solar
Op zaterdag is het tijd voor Young Solar, een project dat jongeren tussen de 14 en 17 enthousiast maakt voor techniek, innovatie en duurzaamheid. De afgelopen weken hebben onder meer leerlingen van SG De Triade in Edam hun eigen boot gemaakt en getest en zijn klaar voor de strijd met andere teams uit het land.

Programma Solar Boat Race Purmerend

Vrijdag 21 juni

10.00 uur Startschot Timetrial Solar Sport One. 17! internationale teams gaan de strijd met elkaar aan op een vaarroute van 64 kilometer, gericht op batterijmanagement

10.30 uur Start Mini Solar Challenge. Leerlingen van basisscholen Weidevogels, ’t Carrousel, Willem Eggert en ’t Tilletje (Warder) gaan de strijd met elkaar aan met zelfgebouwde zonne-bootjes van afval

12.30 uur Prijsuitreiking Mini Solar Challenge (snelste bootje, mooiste bootje, meest innovatieve bootje en beste samenwerkende team)

15.30 uur Startschot Topspeed Solar Sport One

16.00 uur Met een lasergun worden deelnemers geklokt. Topspeed ligt rond de 55 km per uur!

16.30 uur Prijsuitreiking Solar Sport One (race 64 kilometer) door wethouders Mario Hegger, Purmerend en Dick Butter, Beemster

Zaterdag 23 juni

10.00 uur Start Time Trial Young Solar teams (9 kilometer)

11.00-11.30 uur Finish Time Trial

11.30 uur Startschot Time Trial Solar Sport One (26 kilometer)

12.30-13.00 uur Finish Time Trial

13.30-14.30 uur Start Slalom Young Solar

14.30-15.15 uur Start Slalom Solar Sport One

16.30 uur Prijsuitreiking