Sneak-preview bezoekerscentrum Fort K’IJK in Uitgeest!


Iedereen is welkom in het nieuwe Fort bij Krommeniedijk dat nu de naam Fort K’IJK draagt. Zondag 16 april (1e Paasdag) staan de deuren van het belevingscentrum  open, aanmelden is verplicht via www.fortkijk.nl.

 

Fort K’IJK huisvest een belevingscentrum over ‘Natuur & Landschap in de Stelling van Amsterdam’. En straks ook een woon-werk-trainingscentrum. Deels is het nog een bouwplaats, maar een klein deel is nu al open voor publiek. Kom meegenieten in een zogenaamde ‘sneak-preview’.

Eerste dag open: programma 16 april
In dit tweede belevingscentrum in de Stelling van Amsterdam komen ‘Natuur & Landschap’ tot leven. Bureau Tinker imagineers ontwierp en KloosterboerDecor bouwde dit belevingscentrum. Kijken wordt hier echt ‘zien’. Hoe werd een fort gebouwd, geheim gehouden en ervaar de inundatie. Welke bewegingen zijn er in de onzichtbare natuur, zeldzame natuur? En wat zijn de toekomstdromen voor de Stelling? Volg de Stellinglijn als bron van alle verhalen en neem deel aan dit verhaal!

Medewerkers van De Heeren van Zorg heten u van harte welkom. Kom heerlijk koffie drinken op ons terras. Proef de lekkere versnaperingen, soep met landbrood staat voor u klaar. Kinderen mogen Paas-schilderijtjes maken en mee nemen naar huis.

Deels nog in verbouwing
Het linker gedeelte van het fort is nu nog volop in verbouwing, daarom is er om 12.00 uur een presentatie door Stadsherstel Amsterdam. Stadsherstel restaureert en verbouwt het fort met financiering van de Provincie Noord-Holland. Stadsherstel stimuleert dat zoveel mogelijk mensen kunnen genieten van het cultureel erfgoed door dit waar mogelijk open te stellen voor publiek. Precies een jaar geleden gaf Gedeputeerde Joke Geldhof het officiële startsein voor de restauratie en herbestemming van Fort bij Krommeniedijk (1 van de 42 forten binnen de Stelling). Provincie Noord-Holland is als UNESCO ‘siteholder’ verantwoordelijk voor het behoud van dit werelderfgoed.

Grand opening najaar 2017
In het najaar van 2017 gaan in het fort jongvolwassenen met het Autisme Spectrum Stoornis wonen, trainen en werken in de Theeschenkerij en in het bezoekerscentrum. De Heeren van Zorg begeleidt deze weg naar zelfstandigheid. Telly Noutsis van De Heeren van Zorg: “Het Fort is voor ons een unieke locatie waar wij begeleiding, behandeling en werk-dagbesteding kunnen bieden onder één dak. Er zijn veel mensen met autisme die niet in staat zijn om direct midden in de maatschappij te wonen. Voor hen is het fort zeer geschikt om te verblijven. Dankzij onder andere de nieuwe theeschenkerij op het fort kunnen wij de maatschappij juist naar binnen halen. De verwachting is dat najaar 2017 de bewoners intrek in het fort nemen.”

Aanmelden verplicht
Omdat het terrein nog een bouwplaats, is aanmelding vooraf verplicht via www.fortkijk.nl

Honden kunnen helaas niet worden toegelaten. U vindt het fort aan de Lagendijk 22 in de gemeente Uitgeest, vlakbij Krommeniedijk. Er is op en rond het fortgeen parkeerruimte beschikbaar, vragen wij u op de fiets of lopend te komen! Parkeren kunt u bijvoorbeeld bij de parkeerhaven bij Lagendijk 33.