Slow west: Het Wilde Westen in Filmhuis Purmerend


Film slow-west in Filmhuis PurmerendHet Filmhuis Purmerend draait een prachtige western over Jay, de Schotse jongen die naar het westen van de Verenigde Staten trekt om zijn vriendin Rose terug te vinden. Een mooi verhaal, prachtig camerawerk en goed acteerwerk. Met liefde gemaakt, en dat is te zien. Met Michael Fassbender in een hoofdrol.

Het westerngenre beleeft een renaissance, en het in Nieuw-Zeeland geschoten Slow west is een puik voorbeeld van de nieuwe generatie westerns: niet langer mythisch, eerder sprookjesachtig.

De 16-jarige Schotse Jay Cavendish trekt met het hoofd vol verheven gedachten de wildernis in om zijn geliefde Rose terug te vinden. Een lammetje in een nest ratelslangen, blijkt al snel: de cynische premiejager Silas (Michael Fassbender) ontfermt zich over hem, maar heeft een eigen agenda. En hij niet alleen, Cavendish weet niet dat er op het hoofd van de fiere Rose en haar vader een premie van 2.000 dollar staat, ‘dead or alive’.

Telkens gebeurt er in Slow west iets anders dan je verwacht, elke scène kantelt de blik een beetje. Maclean toont het Wilde Westen eerst zoals we het denken te kennen – als een ruige plek waar alleen de slimsten en sterksten overleven – en zet vervolgens vraagtekens bij dat cynische beeld.

Vrijdag 15 januari in Filmhuis Purmerend, Kerkstraat 11 (schuin tegenover de Purmaryn). Je kunt reserveren via de website van het Filmhuis Purmerend.