Sinterklaasfeest door de eeuwen heen bij Historisch Purmerend


Sinterklaasfeest door de eeuwen heen is de titel van een audiovisuele presentatie die de Vereniging Historisch Purmerend (VHP) organiseert op woensdag 28 november a.s. Presentator is Henk Butink. In deze presentatie, met beeld en geluid, wordt duidelijk hoe het feest hier is gekomen en hoe het zich heeft ontwikkeld.

 

We gaan naar de bron van het feest: naar Myra waar Nicolaas bisschop was en naar Bari in Apulië waar hij sinds 1087 begraven ligt. We zien hoe het feest de wereld over is gegaan. Bij ons werd het een ‘hardnekkig’ volksfeest dat de aanval van de Reformatie, de Verlichting en zijn ‘achterneef’ Santa Claus heeft doorstaan. Vanaf het begin heeft Sinterklaas het karakter van goedheiligman. Eeuwenlang was hij alleen, maar later krijgt hij helpers. Midden negentiende eeuw geeft Jan Schenkman hem een knecht. Met zijn prentenboek legt hij de basis van het Sinterklaasfeest zoals wij het kennen

De presentatie Sinterklaasfeest door de eeuwen heen is op 28 november om 20 uur bij ’t Stamhuis, Kerkstraat 11, 1441 BL Purmerend (schuin tegenover Theater de Purmaryn). Aanvang 20.00 uur.