Sint Jansfeest Waterlandschool


De vrijse school in Waterland viert Sint Jan tijdnes Midzomernacht 2014
De zesdeklassers van de Waterlandschool uit Purmerend sprongen gisteravond laat over het vuur tijdens het Sint Jansfeest.  Met name op vrije scholen neemt dit jaarfeest – dat plaats vindt rond midzomernacht –  een belangrijke plaats in bij de jaarcyclus.  De kinderen dragen dan een krans van gras met daarin bloemen gestoken.

Begin van een nieuwe periode

Kinderen dragen een bloemekrans tijdens Sint JanOok de Waterlandschool  is een vrije school. Van Sint Jan wordt, net als bij Maria, de geboortedag herdacht en niet het sterven. Sint Jan wordt dan ook gezien als het begin van een nieuwe periode in het jaar. Ook de natuur verandert. ‘Met Sint Jan draait het blad zich om’ is het gezegde. Sint Jan markeert een overgangsperiode.  Vandaar dat alleen de zesdklassers dan vuurspringen: zij gaan immers naar een andere school.

Eeuwenoude traditie

Op de avond van Sint Jan kwamen vroeger buurtgenoten bij elkaar en maakten met zijn allen een groot vuur. Men zong en danste en de moedigsten sprongen over het vuur heen. Als een jongen en een meisje hand in hand over het vuur sprongen, was hun band voor eeuwig verzegeld. In Nederland wordt het Jansvuur nog onstoken in verschillende dorpen.

Alle foto’s van het Sint Jansfeest zijn te zien en te downloaden via Picasa (met veel dank aan Martin van Rossem die ook veel foto’s heeft gestuurd!)

Muziek maken hoort bij het Sint Jansfeest van de Vrij school in Purmerend