Serie Kunstlezingen Purmerends Museum voorjaar 2018


Het Purmerends museum organiseert dit voorjaar een serie kunst lezingen. Meesterverteller Martijn Pieters neemt je mee in de wereld van drie actuele exposities op 30 januari, 20 februari en 20 maart 2018.

dinsdag 30 januari locatie Waterlands Archief, Nieuwenhuiszaal
dinsdag 20 februari locatie Waterlands Archief, Nieuwenhuiszaal
dinsdag 20 maart locatie Purmerends Museum

U kunt zich aanmelden bij het Purmerends Museum via 0299-472718 of info@purmerendsmuseum.nl

In verband met het verwijderen van asbest op de Kaasmarkt 20, worden de lezingen van 30 januari en 20 februari ingepland op de locatie van het Waterlands Archief, Nieuwenhuiszaal, Wielingenstraat 75, 1441 ZN Purmerend

Het programma

Dinsdag 30 januari: The American Dream. Realisme in de Amerikaanse kunst vanaf 1945.
Samen met de Kunsthalle in het Duitse Emden organiseert het Drents Museum in Assen een tweeluik over de realistische kunst uit de Verenigde Staten: The American Dream uit de periode na de Tweede Wereldoorlog. Toen ontwikkelden schilders als Edward Hopper, Richard Diebenkorn en Alice Neel, naast het moeilijk toegankelijke Abstract Expressionisme van Mark Rothko en Jackson Pollock elk een eigen realistische schilderkunst. Onderwerpen voor hun kunst komen uit het eigen leven, maar ook uit de Amerikaanse maatschappij afkomstig waren. Hierop volgde de Pop-Art van Andy Warhol, Roy Liechtenstein en Duane Hanson, die de moderne consumptiemaatschappij als inspiratie namen.
Tentoonstelling in Assen en Emden: 18 november 2017 tot en met 27 mei 2018

Dinsdag 20 februari: Romantiek in het Noorden.
In de late 18de en de 19de eeuw ontstond er een voorliefde voor groots en meeslepende voorstellingen van het noordelijke landschap, voor heroïsche weergaven van historische momenten en een hang naar het verleden. Samengevat: de Romantiek. Schilders als William Turner, John Constable in Engeland en Caspar David Friedrich in Duitsland ontdekken hun eigen omgeving als inspiratie en plaatsen dit boven het ideale Italië. Er ontstaan prachtige schilderijen van ongerepte bossen, hoge bergpieken, grootse watervallen en verlaten kasteel- en kloosterruïnes. Daarnaast vormen de folklore, sagen en legenden een inspiratie voor kunstenaars uit het noorden van Europa.
Tot en met 6 mei 2018 in Groningen te zien.

Dinsdag 20 maart: Jan Steen, schilder van kluchten en historiën.
Jan Steen staat bekend als de schilder van de kluchten, van het genre, waarin de mens lacht, feest, dronken in slaap valt en minnekoost. Toch is dat slechts één van de kanten van deze schilder. Minder bekend zijn de Bijbelse en mythologische onderwerpen, die hij net zo prachtig uitbeeldde. Reden voor het Mauritshuis om daar tot en met 13 mei een tentoonstelling aan te wijden. En…ook in deze verheven onderwerpen is een glimlach of een kluchtige figuur vaak ergens wel aanwezig. In de lezing zullen zowel de historiën als de genretaferelen van Steen aan bod komen.
Tentoonstelling in het Mauritshuis 15 februari – 13 mei 2018

Kosten voor de serie € 30,00, inclusief koffie
Tijdstip
10.00-12.00 uur