Science Café over de ontdekkingen van Charles Darwin


Presentatie nieuw boek over Darwin in PurmerendDinsdag 19 april gaat het Science Café van Boekhandel het Leesteken weer open. In de mooie trouwzaal in het Purmerends Museum interviewt Alexander Reeuwijk Norbert Peeters over zijn spiksplinternieuwe boek Botanische revolutie.  Een rijk geïllustreerd boek over de botanische inzichten en ontdekkingen van Charles Darwin.

Geplaatst in een evolutionaire context laat Botanische revolutie heel toegankelijk zien hoe ze ook vandaag nog doorwerken in onze plantenbiologie. Darwins botanische werk drukte een groot stempel op onze kijk op planten, maar is in de vergetelheid geraakt. De meeste mensen denken bij Charles Darwin aan On the Origin of Species, het boek waarin hij zijn evolutieleer uiteenzet, en aan ‘zijn’ vinken. Slechts een enkeling kent Darwin als plantkundige. Dat is vreemd, want ruim de helft van zijn loopbaan verdiepte hij zich in de wondere wereld van de botanie.

Norbert Peeters studeerde archeologie enfilosofie aan de Universiteit Leiden. Samen met filosoof Th.C.W. Oudemans schreef hij eerder Plantaardig: vegetatieve filosofie (2014), dat in 2015 genomineerd werd voor de Jan Wolkersprijs voor het beste Nederlandse natuurboek. Als botanisch filosoof schrijft Peeters op het raakvlak van filosofie en botanie.

De gesproken column wordt deze keer uitgesproken door Joost Zaat.

Joost Zaat is ruim 30 jaar huisarts in de Purmer. Hij is adjuncthoofdredacteur van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde en publiceert regelmatig over kwaliteit van zorg en de zin en onzin van preventie.  In de column gaat hij in op de merkwaardige combinatie van Darwin en preventie.
De muziek wordt verzorgd door harpiste Lisanne Koot.

Aanvang: 19.30 uur       Entree: €10,00. Graag aanmelden via info@leesteken.nl, 0299-771834 of in de winkel