Sami blood in Filmhuis Purmerend


Op 29 september draait Filmhuis Purmerend de film Sami blood. Lapland, jaren 30. Leergierige tiener, dochter van een rendierherdersfamilie in Lapland, droomt ervan te ontsnappen aan haar nomadenbestaan en te gaan studeren in Zweden. Maar discriminatie tegen haar volk, de Sami, is alom aanwezig: ‘Studies hebben aangetoond dat jouw volk, niet kan overleven in de stad’. Om haar dromen na te jagen, moet het meisje afstand doen van haar cultuur en de banden met haar familie doorbreken.

Intiem en intelligent portret van een vastberaden meisje. Waar haar leeftijdsgenoten zich vastklampen aan hun gebruiken en tradities, kiest zij een pad dat haar almaar verder van haar familie en afkomst doet afdrijven.

 

De leergierige tiener Elle-Marja, dochter van een rendierherdersfamilie in Lapland, droomt ervan te ontsnappen aan haar nomadenbestaan en te gaan studeren in Uppsala. Maar in het Zweden van de jaren dertig is discriminatie tegen haar volk, de Sami, alomtegenwoordig. “Studies hebben aangetoond dat jouw volk niet kan overleven in de stad”, wordt haar medegedeeld op de draconische kostschool waar ze samen met haar zusje is ondergebracht. “Jullie moeten hier blijven, anders sterven jullie uit.”
Ze begint te dromen over een ander leven. Om haar dromen na te jagen, moet ze afstand doen van haar cultuur en de banden met haar familie doorbreken. Sami blood is een intiem en intelligent portret van een meisje dat vastberaden is haar dromen na te jagen. Ze wordt beschimpt, mishandeld en onderworpen aan afgrijselijke medische onderzoeken, maar waar haar leeftijdsgenoten zich juist vastklampen aan hun gebruiken en tradities, kiest Elle-Marja voor het pad dat haar almaar verder van haar familie en haar afkomst doet afdrijven. –  Sami blood – Amanda Kernell, Zweden / Noorwegen / Denemarken, 2016, 110’.

 

Draaidag: vrijdag 29 september 2017. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 19.45 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/140/17/sami_blood