RTV Purmerend nu ook via DAB+ te beluisteren


Vanaf woensdag 28 oktober is de lokale radiozender van RTV Purmerend ook via DAB+ te beluisteren. DAB+ is een nieuwe manier van radio luisteren en de beoogde opvolger van de traditionele FM-frequentie. Een beter geluid en een groter bereik in de regio zijn de grootste voordelen voor de luisteraars van de omroep.

 

Of het traditionele FM de komende jaren gaat verdwijnen is nog maar de vraag, de overheid doet hier nog onderzoek naar. Ondertussen is er wel met deze pilot gestart om lokale en commerciële omroepen een vergunning te verlenen op deze beoogde opvolger. Deze vergunningen zijn beperkt beschikbaar en lopen daarna af op 1 september 2022. Wat er daarna gebeurd is onbekend. Wel wordt er hard gewerkt aan de overgang van FM naar DAB+, o.a. door het verwerven van bekendheid in commercials en het verplichten van de inbouw van DAB+ in nieuwe auto’s.

 

Op een DAB+ frequentie mag een omroep met meer wattage uitzenden waardoor de zenders in een grotere regio te horen zijn dan nu. Lars van der Manden, hoofdredacteur van RTV Purmerend, benoemt dit als een van de grootste voordelen: “Je hoeft nu niet meer tijdelijk over te schakelen naar een andere zender als je even op bezoek gaat bij familie of vrienden in Volendam of als je werkt net buiten de gemeentegrens van Purmerend, bijvoorbeeld.”

 

Iedereen met een DAB+ radio (thuis of in de auto) kan de omroep gewoon vinden in de lijst met zenders, al kan het bij sommige radio’s nodig zijn om opnieuw alle zenders te scannen. Naast deze nieuwe manier van luisteren blijft RTV Purmerend ook gewoon te beluisteren via 104.9FM op de ether en online via rtvpurmerend.nl of de TuneIn app.