Rockers met een Nederlands-Indische achtergrond in Filmhuis Purmerend


LANKEN VAN OORSPRONG is een documentaire over de grote invloed van rockers met een Nederlands-Indische achtergrond die vanaf de jaren ’50 hun unieke versie van rock ’n roll naar Nederland brachten.  De film neemt ons mee in een indringende zoektocht naar de impact van oorlog, vlucht en het opnieuw moeten beginnen op verschillende generaties Nederlands-Indische muzikanten. Verhalen en muziek maken invoelbaar hoe de turbulente geschiedenis als last en inspiratiebron doorklinkt in hun invloedrijke muzikale bijdrage aan Nederland en daarbuiten. Te zien in  Filmhuuis Purmerend.

 

Nederlands Indische bands als ‘The Tielman Brothers’ en ‘The Crazy Rockers’ vinden direct veel gehoor bij de Nederlandse jeugd. Ook Nederlands-Indische zangers en zangeressen zoals Sandra Reemer, Liesbeth List en Boudewijn de Groot maakten veel furore. Hoewel al deze muzikanten erg van elkaar verschillen hebben ze veel dingen gemeen, met de muziek als grootste uitlaatklep.

Naaijkens-Retel Helmrich geeft op indringende wijze weer hoe Nederlands-Indische muzikanten met een vleugje heimwee wisten te assimileren en hoe ze zonder dat ze het wisten een verandering teweegbrachten in het Nederlandse muzieklandschap en ver daarbuiten. – Klanken van oorsprong – Hetty Naaijkens-Retel Helmrich, Nederland, 2018, 112’.

 

Draaidagen: Vrijdag 9 en dinsdag 13 november 2018. Aanvang 20.30 uur resp.  13.30 uur. Zaal open resp. 12.45 uur en 19.45 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/248/17/klanken_van_oorsprong

 

 

10 en 13 november 2018