Richard Jewell – van Clint Eastwood in Filmhuis Purmerend


Richard Jewell, geobsedeerd door zijn baan als beveiliger, zorgt tijdens de Olympische zomerspelen in Atlanta van 1996 ervoor dat een bomaanslag beperkte gevolgen heeft. Eerst is hij een held, later wordt hij ervan verdacht de bom zelf geplaatst te hebben, en er volgt een heksenjacht. De FBI spreidt een klunzige aanpak en vooroordelen ten toon, en ook de pers baseert zich niet op de feiten. De film is gebaseerd op de een lang artikel in Vanity Fair uit 1997, maar heeft een verrassend actuele boodschap over heldendom, oogkleppen en massahysterie. Te zien in Filmhuis Purmerend.

 

Richard Jewell, prachtig gespeeld door Paul Walter Hauser, is een rare snuiter, die geobsedeerd is door zijn baan als beveiliger. Tijdens de Olympische zomerspelen in Atlanta van 1996 zorgt hij ervoor dat een bomaanslag beperkte gevolgen heeft. Aanvankelijk is hij een held, maar al snel wordt hij ervan verdacht de bom zelf geplaatst te hebben.

De heksenjacht die dan volgt is hetgeen waarover de film gaat. Dat Jewell onschuldig is weet je als kijker vanaf het begin. De klunzige aanpak van de FBI en de vooroordelen die een belangrijke rol spelen zijn het onderwerp van deze film. Ook de pers speelt een dubieuze rol. De vrouwelijke journalist baseert zich niet op feiten, maar op niet geverifieerde informatie van een FBI-agent. De film is gebaseerd op de een lang artikel in Vanity Fair uit 1997.

Draaidagen: Zaterdag 17 en dinsdag 20 oktober 2020. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 20.15 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren verplicht: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/418/17/richard_jewell