Purmerweg krijgt fietsstraat – auto voortaan te gastpdvDe Purmerweg heeft een flinke opknapbeurt gehad. De weg was – vooral voor fietsers – niet meer veilig, terwijl er dagelijks 3.500 fietsers van de Purmerweg gebruik maken. Daarom is nu het gedeelte van de rotonde Gorslaan tot en met de brug over de ringvaart ingericht als fietsstraat. (Foto: PdV fotografie)

Op 16 oktober opende wethouder Mario Hegger de straat op gepaste wijze.  De gemeente heeft beloofd dat er weer bomen komen na de kap van de grote populieren die er eerder stonden. 

Een fietsstraat is een straat met een rood wegdek die functioneert als belangrijke fietsverbinding, maar waar ook in beperkte mate autoverkeer voorkomt. Wethouder Mario Hegger: ‘Het is goed dat de Purmerweg eindelijk is opgeknapt en vooral veiliger is voor fietsers en langzaam verkeer. Dat is goed terug te zien in de uitstraling van de straat. Een belangrijk kenmerk van de fietsstraat is dat de auto er te gast is en dus ondergeschikt aan de fiets.’

Fietsstaat is nieuw fenomeen

Een fietsstraat is een relatief nieuw fenomeen in Nederland. In de afgelopen jaren zijn er een aantal bijgekomen (een voorbeeld is de dorpsstraat in Castricum). In Purmerend werd eerder de Herengracht als fietsstraat ingericht.

Afronding werkzaamheden

Voor de werkzaamheden begonnen moesten eerst de populieren tussen de rotonde Gorslaan en de ringvaart gekapt worden. Dat was noodzakelijk omdat de werkzaamheden de wortels ernstig zouden beschadigen. De bomen waaien dan gemakkelijk om met mogelijk gevaarlijke situaties als gevolg. Nu de werkzaamheden aan de Purmerweg zijn afgerond kunnen er weer bomen langs de Purmerweg worden geplant. Dit kan wegens ontwikkelingen in de omgeving nog enkele jaren duren, maar de gemeente onderzoekt of dit eerder kan.

Bomenlaan

Burgers die eerder in actie zijn gekomen tegen de bomenkap zullen de gemeente onder druk zetten om zich aan de belofte te houden.